Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

29-12-2010: Απόσπασμα από το Δελτίο Τύπου για τη σημερινή παρουσίαση του Σχεδίου Νόμου

"Σύσταση Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας και άλλες διατάξεις" από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη στο Υπουργικό Συμβούλιο.
...........
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής, παρουσίασε σήμερα, Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου, στο Υπουργικό Συμβούλιο για δεύτερη ανάγνωση, το Σχέδιο Νόμου «Σύσταση Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και άλλες διατάξεις ».

Άρθρο 14

Προβλέπεται η έκδοση ειδικού δελτίου ταυτότητας για τους εποχικούς πυροσβέστες, ώστε να μπορούν να αποδεικνύουν την ιδιότητά τους την ώρα του καθήκοντος.

Άρθρο 15

Υλοποιείται η προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού, κ. Γιώργου Παπανδρέου, και του ΠΑΣΟΚ, προς του εποχικούς πυροσβέστες.

- Συνιστάται στο Πυροσβεστικό Σώμα μία ιδιαίτερη κατηγορία προσωπικού με την ονομασία «Πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης», η οποία προβλέπεται να υποκαταστήσει σταδιακά το θεσμό του Εποχικού Πυροσβέστη.

  • Κύριο καθήκον: η δασοπυρόσβεση και η δασοπροστασία. Θα επικουρούν όμως παράλληλα το πυροσβεστικό προσωπικό και σε όλα τα λοιπά καθήκοντά του, στην άσκηση των οποίων παρατηρούνται σήμερα αδυναμίες, λόγω των μεγάλων ελλείψεων στο προσωπικό αυτό.
  • Το Πυροσβεστικό Σώμα μπορεί έτσι να καλύψει με επάρκεια πολλές από τις ελλείψεις του, εάν οι προσλαμβανόμενοι προέρχονται από εποχικούς πυροσβέστες, που έχουν προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στον τομέα της δασοπυρόσβεσης και έχει αποκτήσει πολύτιμη σχετική εμπειρία.
  • Η πρόσληψη θα γίνεται με αντικειμενικά κριτήρια. Η σχετική διαδικασία διενεργείται υπό τον έλεγχο και την ευθύνη ανεξάρτητης επιτροπής, στην οποία θα συμμετέχει και εκπρόσωπος του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.).
Άρθρο 22

Καταργείται η Ελληνική Αγροφυλακή , οι αρμοδιότητες της οποίας μεταφέρονται στο Υπουργείο περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και ασκούνται από τις κατά τόπους Δασικές Υπηρεσίες.

- Το προσωπικό της μετατάσσεται στις Δασικές Υπηρεσίες του τόπου που υπηρετεί, στις οποίες συνιστώνται αντίστοιχες οργανικές θέσεις, ανάλογα με τα προσόντα του.

- Συγκροτείται ένας ενιαίος μηχανισμός ελέγχου και προστασίας των δασικών και αγροτικών οικοσυστημάτων και του φυσικού περιβάλλοντος.

- Εξασφαλίζεται καλύτερος συντονισμός και αποτελεσματικότερος έλεγχος της άσκησης των αρμοδιοτήτων αυτών, αλλά και σημαντικό δημοσιονομικό όφελος.

..................................................................................

H ΠΟΣΠΥΔ έχει συμμετέχει ήδη στις εξελίξεις και σύμφωνα με τις πληροφορίες της (οι οποίες επιβεβαιώνονται από τις μέχρι τώρα δημοσιογραφικές αναφορές) το σχέδιο νόμου οδεύει προς ψήφιση με την διαδικασία του κατεπείγοντος μέσα στον Ιανουάριο. Αναμένονται και άλλες εξελίξεις στο προσεχές διάστημα και αυτός είναι και ένας από τους λόγους που καθιστούν αναγκαία την αναπροσαρμογή της ημερομηνίας του συνεδρίου.
..
ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ Π.Ο.Σ.ΠΥ.Δ
http://pospid.gr/node/362
..