Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Στο ίδιο έργο θεατές εδώ και χρόνια.....

Συνάδελφοι,
Επανάληψη σεναρίου Παυλόπουλου - εκλογών προβλέπεται.
Η νέα τακτική των πολιτικών τα τελευταία έτη είναι «ναι, θα το λύσουμε το πρόβλημα». Δεν σου λένε όχι για να μην έχουν αντιπαράθεση και τσαλακώνουν και το προφίλ τους για όσο κάθονται στις υπουργικές καρέκλες.
Το τελευταίο έτος οι συμβασιούχοι πυροσβέστες, όπως και μεγάλη μερίδα του Ελληνικού λαού, έχει δει να μειώνονται δραματικά τα έσοδά τους. Είχαμε μείωση των μισθών, των επιδομάτων, των δώρων, των εκτός έδρας καθώς και την παραβίαση της Συλλογικής μας Σύμβασης. Είναι άγνωστο τι θα γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα, αν θα έχουμε μείωση του ΟΑΕΔ, και άλλη μείωση των μισθών λόγω ενιαίου μισθολογίου και είναι άγνωστο πόσο χρονικό διάστημα θα εργαστούμε το 2011, εκκρεμούν Συλλογικές Συμβάσεις, ωράριο κ.λ.π.
Γνωρίζουμε ότι η πολιτική ηγεσία προωθεί διατάξεις σχετικά με τους εθελοντές-πυροσβέστες καθώς και με τις πανελλήνιες εξετάσεις στο Πυροσβεστικό Σώμα που είναι και δέσμευση του ΠΑΣΟΚ. Σχετικά με την επικείμενη ρύθμιση για την εργασιακή αποκατάσταση των συμβασιούχων πυροσβεστών, συντάχθηκαν μελέτες, στατιστικά, επιτροπές, πορίσματα, σχέδια νόμου, προτάσεις και ακόμα τίποτα. Δεν σας προβληματίζει αυτό; Ας θυμηθούμε την εποχή Πολύδωρα και κατά την διάρκεια των επεισοδίων στο πανελλαδικό συλλαλητήριό μας στις 03/11/2006, δεσμεύτηκε ο τότε Υπουργός για εργασία έως 6 μήνες και υλοποίησε τελικά εργασία για 8μηνο. Χρειάστηκαν δε για διαπραγματεύσεις και υλοποίηση 7 μήνες, χωρίς επιτροπές, πορίσματα, σχέδια και παρότι γνωρίζαμε ότι δεν είχε ούτε πολιτική και οικονομική στήριξη από τους αρμόδιους Υπουργούς και από αρκετούς Υπουργούς της κυβέρνησης, κι όμως το έπραξε. Γιατί; Γιατί το πίστευε και το ήθελε χωρίς να σκεφτεί τα μα και μου των υπολοίπων πολιτικάντηδων τότε.
Τώρα έρχεται η πολιτική ηγεσία, ναι στο πόρισμα, απορρόφηση 4.600 από τους 5.400 συναδέλφους, μετά έρχεται το σχέδιο νόμου και λέει 2.000 από τους 5.400 συναδέλφους, και μετά έρχεται νέα πρόταση από υπηρεσιακούς παράγοντες που λέει: «όλοι μέσα, είτε 3.100 μέχρι 42 ετών, είτε 1.818 μέχρι 35 ετών με κριτήρια Π.Δ. 19/2006» χωρίς να συνυπολογίζονται σε όλα αυτά τα νούμερα, διάφοροι άλλοι παράγοντες και έπειτα έρχονται και νέες προτάσεις του Υπουργείου ΠΡΟ.ΠΟ. να μην υπάρχουν καθόλου θέσεις προκήρυξης. Μα δεν γίνεται, του λέμε, έτσι μπορείς αύριο το πρωί να προσλάβεις 100 άτομα αν το επιτρέψει το ΔΝΤ, το μνημόνιο, τα οικονομικά μας, οι άλλοι Υπουργοί, και, και….. Άραγε λεφτά υπάρχουν; Αν ναι, θα τα διαθέσουν για εμάς; Αν ναι, πως θα γίνει αυτό όταν το τελευταίο έτος από τους 5.400 συμβασιούχους πυροσβέστες έχουν στερήσει συνολικά περίπου 15-20 εκ. ευρώ (μείωση 1 μηνός εργασίας, ΜΑΠ, εκτός έδρας, μισθών, επιδομάτων, δώρων); Για την πρόσληψη 1.818 συμβασιούχων πυροσβεστών σε μόνιμο προσωπικό, απαιτούνται 13 εκ. ευρώ. Σωστά συνάδελφοι, άσχετα ποια κυβέρνηση είναι πάνω τώρα, άσχετα την πολιτική πεποίθηση του καθενός μας, άσχετα με τα προσωπικά του καθενός, άσχετα εάν είμαστε μικροί, μεγάλοι, αδύνατοι, εύσωμοι, λυκείου, πανεπιστημίου, κοντοί, ψηλοί, οδηγοί, μάχιμοι, όλοι πληρωνόμαστε σχεδόν τα ίδια, όλοι κινδυνεύουμε το ίδιο στις φωτιές, όλοι δεν ξέρουμε όταν πηγαίνουμε στις φωτιές αν θα γυρίσουμε πίσω, όλοι δεν ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει και όλοι ξέρουμε ότι τα πράγματα οικονομικά, εργασιακά, κοινωνικά, οικογενειακά κ.λ.π. χειροτερεύουν μέρα με την ημέρα, γι’ αυτό πρέπει πάλι να είμαστε όλοι στο δρόμο στις 4 Νοεμβρίου στο Υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ.

  • Για να διεκδικήσουμε τα χαμένα, την επιστροφή του 8μηνου, ΜΑΠ, εκτός έδρας.
  • Για να διασφαλίσουμε αυτά που έχουμε (8μηνο, ωράρια εργασίας, ΣΣΕ).
  • Για να αποτρέψουμε αυτά που έρχονται (καταστρατήγηση ωραρίων εργασίας, Συλλογικών συμβάσεων, απώλεια είτε μείωση του επιδόματος ΟΑΕΔ και της εργασίας μας).
  • Για να διεκδικήσουμε τη μόνιμη και σταθερή δουλειά καθώς και την υλοποίηση των προεκλογικών και μετεκλογικών δεσμεύσεων.

Ο καθένας μας προσωπικά ας αναλογιστεί τις ευθύνες του, του τύπου, γιατί να πάω; βαριέμαι, είμαι από αυτό ή το άλλο κόμμα, δεν μου αρέσει η διοίκηση του τάδε Σωματείου, κουράστηκα, και το συμφέρον μου; Αφού θα απολυθούμε έτσι και αλλιώς, εγώ έχω δεύτερη δουλειά, εγώ δεν έχω ανάγκη κ.λ.π. Ας σκεφτεί ο καθένας μας ότι το 2011 μπορεί να μας βρει είτε χωρίς δουλειά, είτε με 5 μήνες εργασία, είτε 7, είτε με 8. Στο χέρι μας είναι να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο, γι’ αυτό συνάδελφοι καλείστε όλοι στο πανελλαδικό συλλαλητήριο της ΠΟΣΠΥΔ την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου και ώρα 10:00 στο Υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ. Το οφείλουμε στους εαυτούς μας, στον αγώνα μας, στους νεκρούς μας, στις οικογένειές μας, στα παιδιά μας.