Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Βράβευση της 1ης Ε.Μ.Α.Κ. και της Π.Α. για τη συμμετοχή τους στις επιχειρήσεις πυρόσβεσης στο Ισραήλ

............


Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ο υπουργός Επικρατείας κ. Χάρης Παμπούκης βράβευσε σήμερα το προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πυροσβεστικού Σώματος που συμμετείχε στις επιχειρήσεις δασοπυρόσβεσης στο όρος Καρμέλ, νότια της Χάιφα, στο Ισραήλ, στις αρχές Δεκεμβρίου.
Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο του Υπουργού, παρουσία των Αργηγών ΓΕΑ, Αντιπτέραρχου (Ι) Βασιλείου Κλόκοζα και Π.Σ., Αντιστράτηγου Στυλιανού Στεφανίδη, ο κ. Παμπούκης βράβευσε ονομαστικά τους 22 ιπτάμενους και 17 τεχνικούς της Π.Α. καθώς και τα 36 μέλη της Ε.Μ.Α.Κ, μεταξύ των οποίων και τον Δ/τη της 1ης Ε.Μ.Α.Κ., Αρχιπύραρχο Βασίλη Παπαγεωργίου, παρουσία του Έλληνα πρέσβη στο Ισραήλ, κ. Κυριάκου Λουκάκη, και του Ισραηλινού πρέσβη στην Ελλάδα, κ. Άριε Μέκελ. Ο υπουργός Επικρατείας εξήρε την ταχύτητα και τον επαγγελματισμό της ελληνικής αποστολής, το άριστο επίπεδο κατάρτισης και ετοιμότητάς της καθώς και την έμπρακτη συμβολή της στην επιτυχημένη έκβαση ειρηνικών αποστολών στο πλαίσιο της διακρατικής συμφιλίωσης. Με τη σειρά του, ο Αρχηγός του Π.Σ. ευχαρίστησε θερμά τον κ. Παμπούκη για αυτήν του την πρωτοβουλία και εξέφρασε την υπερηφάνεια του τόσο για το επίπεδο της επιχειρησιακής δράσης των Ελλήνων πυροσβεστών, όσο και για την άριστη συνεργασία τους με την Π.Α.

Το χρονικό της ελληνικής πυροσβεστικής αποστολής στο Καρμέλ
Κατά το χρονικό διάστημα 2-7 Δεκεμβρίου 2010, το κράτος του Ισραήλ βίωσε μία από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές στην πρόσφατη ιστορία του. Φονική πυρκαγιά η οποία ξεκίνησε στην περιοχή του όρους Καρμέλ, είχε ως αποτέλεσμα να αποτεφρωθούν περισσότερα από 50.000 στρέμματα δασικής έκτασης, να προκληθούν μεγάλες ζημίες σε οικισμούς και επιπλέον να χαθούν 42 ανθρώπινες ζωές.
Έπειτα από επικοινωνία του πρωθυπουργού της χώρας, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με τον Έλληνα ομόλογό του, κ. Γεώργιο Παπανδρέου, στο Ισραήλ μετέβησαν αεροσκάφη δασοπυρόσβεσης καθώς κλιμάκιο 36 ειδικά εκπαιδευμένων και έμπειρων δασοπυροσβεστών της 1ης Ε.Μ.Α.Κ. με αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο αναχώρησε από την Ελευσίνα την 4η Δεκεμβρίου 2010 και ώρα 18.00 και προσγειώθηκε στην Αεροπορική Βάση ”Ramad David” στο βόρειο Ισραήλ.
Την 5η Δεκεμβρίου, συναντήθηκε ο Δ/της της 1ης Ε.Μ.Α.Κ. και επικεφαλής του κλιμακίου, Αρχιπύραρχος Β.Παπαγεωργίου, με τους διοικητές των Ισραηλινών δυνάμεων, οι οποίοι αποφάσισαν να αναπτύξουν τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων στο δυτικό τμήμα του Όρους Καρμέλ. Σύνδεσμος Αξιωματικός (Liaison Officer) με το κέντρο επιχειρήσεων ορίστηκε ο Πυραγός Μπαλάφας Αθ. Οι τρεις ομάδες επικεντρώθηκαν στον έλεγχο της περιμέτρου της πυρκαγιάς.
Στις 6 Δεκεμβρίου, το Ελληνικό κλιμάκιο αναχώρησε για τη βάση επιχειρήσεων στην περιοχή Nir Ezyoη, όπου επιχείρησε σε χαράδρα, νότια του όρους Καρμέλ με σκοπό τον έλεγχο και την αποκάθαρση του χώρου προς αποφυγή αναζωπυρώσεων.
Την 7η Δεκεμβρίου, η ελληνική αποστολή βραβεύτηκε, μεταξύ άλλων, από τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ. Εν συνεχεία, το κλιμάκιο υποδέχθηκε στην Παλαιά Πόλη των Ιεροσολύμων ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων, Θεόφιλος Γ’ και στις 8 Δεκεμβρίου, η ελληνική αποστολή αναχώρησε για την Ελλάδα.