Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Συνέντευξη Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος Στέλιου Στεφανίδη

Σβήσαμε τις φωτιές εν τη γενέσει τους
Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής εξηγεί πώς κατάφεραν να περιορίσουν τα καμένα στρέμματα σε 120.000 από 452.000 πέρυσι

Του Γιαννη Σουλιωτη

«Αντιμετωπίσαμε το 73% των πυρκαγιών στο πρώτο τρίωρο. Περιορίσαμε τις καμένες εκτάσεις στα 120.000 στρέμματα αντί 452.000 πέρυσι». Κοιτάζοντας τις φετινές επιδόσεις της Πυροσβεστικής, ο αρχηγός του σώματος, Στέλιος Στεφανίδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κ», δηλώνει δικαιωμένος αφήνοντας αιχμές εναντίον όσων, μετά την πυρκαγιά της Ανατολικής Αττικής πέρυσι, επιχείρησαν να του επιρρίψουν ευθύνες για τη μεγάλη καταστροφή. «Η απάντησή μου σ’ αυτούς ήρθε ένα χρόνο μετά», λέει χαρακτηριστικά, ενώ στρέφει τα βέλη του και εναντίον της Δασικής Υπηρεσίας και φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που παρέμειναν αδρανείς στον τομέα της πρόληψης. Με αφορμή μάλιστα τη φωτιά που κατέστρεψε το φοινικόδασος στην Πρέβελη, αναφέρει: «Εφόσον μας αρέσουν οι φοίνικες, οφείλουμε να οριοθετήσουμε το φοινικόδασος, να το καθαρίσουμε, να το φυλάξουμε και όχι να το αφήσουμε στην τύχη του να καεί, όπως τελικά συνέβη».

Είχαμε και τύχη

– Τα τελευταία χρόνια, τέτοια εποχή ψάχνουμε τον επόμενο αρχηγό της Πυροσβεστικής και απαντήσεις στο ερώτημα τι έφταιξε για κάποια μεγάλη καταστροφή. Φέτος, τα πράγματα μοιάζουν διαφορετικά.

– Φέτος κάναμε αυτό που έπρεπε. Η χώρα δεν είχε περιθώρια για άλλες καταστροφές. Χρειάστηκε φυσικά και τύχη, διότι εάν για παράδειγμα ένα ελικόπτερο παρουσίαζε βλάβη και κάποια πυρκαγιά είχε πάρει διαστάσεις, τότε η ευθύνη θα βάραινε τον αρχηγό.

– Πέρυσι, μετά την πυρκαγιά στη βορειοανατολική Αττική, η τότε ηγεσία του υπουργείου άφηνε να εννοηθεί ότι είχατε σημαντικό μερίδιο ευθύνης για ό,τι συνέβη.

– Η απάντησή μου σε αυτούς ήρθε ένα χρόνο μετά. Φέτος απέδειξα ποιος είμαι. Η τότε ηγεσία είχε επιλέξει να μη με χρησιμοποιήσει. Αυτό λέει πολλά.

– Τι άλλαξε και η εικόνα του σώματος βελτιώθηκε;

Κατ’ αρχάς, εκπαιδεύσαμε τα πεζοπόρα τμήματα. Καταρρίψαμε τον μύθο πως τις φωτιές σβήνουν τα αεροπλάνα. Κάθε βράδυ, με το που έφευγαν τα εναέρια και έδιναν αναφορά ότι η φωτιά δεν πάει καλά, στέλναμε δυνάμεις από την ΕΜΑΚ και τα πεζοπόρα και στις 2–3 τα ξημερώματα κατάφερναν να ελέγξουν το μέτωπο. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν επίσης η συνένωση του επιχειρησιακού κέντρου της Πυροσβεστικής με αυτό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, οι περιπολίες δικυκλιστών της Πυροσβεστικής στα δάση και οι εθελοντές.

– Σε ό,τι αφορά την πρόληψη;

– Εκεί, δεν έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες. Δασική Υπηρεσία και Τοπική Αυτοδιοίκηση διαμαρτύρονται ότι δεν επαρκούν τα κονδύλια. Ορισμένες υπηρεσίες και δήμοι δεν έδειξαν το παραμικρό ενδιαφέρον. Στην Πρέβελη, για παράδειγμα, οφείλαμε να έχουμε οριοθετήσει το φοινικόδασος, να το ’χουμε καθαρίσει. Επόμενο ήταν να καεί.

– Μήπως η βελτίωση των επιδόσεων της Πυροσβεστικής οφείλεται εν μέρει στις ευνοϊκότερες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το φετινό καλοκαίρι;

– Υπήρξαν και φέτος περίοδοι με πολύ υψηλή θερμοκρασία και δύσκολους ανέμους. Πετύχαμε μέρες με τόσο πολλά μποφόρ, που δεν τα ’χαμε ξανασυναντήσει την τελευταία δεκαετία. Στην Κάρυστο, για παράδειγμα, φέτος, τα εναέρια μέσα δεν μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν ρίψεις. Πέρυσι, οπότε σημειώθηκε η μεγάλη καταστροφή, τα εναέρια πετούσαν κανονικά. Το ίδιο συνέβη με τις φωτιές στη νότια Κρήτη. Την ημέρα της πυρκαγιάς έπνεαν άνεμοι 11 μποφόρ.

– Τι αλλαγές σχεδιάζετε στη λειτουργία του σώματος το επόμενο διάστημα;

– Προχωράμε στην εφαρμογή σχεδίου «Καλλικράτη» και στην Πυροσβεστική. Καταργούμε κλιμάκια που δεν αντιμετωπίζουν συμβάντα, ώστε να μπορέσουμε να ενισχύσουμε τις κεντρικές υπηρεσίες μας. Το επόμενο καλοκαίρι θα καλύπτουμε την περιοχή του κλιμακίου με περιπολίες. Στις πιο σοβαρές πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού, οι υπαίτιοι εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν.

Μάθαμε να εντοπίζουμε τους υπευθύνους για εμπρησμό

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος, από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα 232 άτομα έχουν συλληφθεί για εμπρησμό. Τα 51 για εμπρησμό από πρόθεση και 181 από αμέλεια. Επιπλέον, 10 από τους κατηγορούμενους προφυλακίστηκαν.

– Τι άλλαξε φέτος στον τρόπο που λειτουργούν τα ανακριτικά κλιμάκια της Πυροσβεστικής;

– Τα προηγούμενα χρόνια, το 50%–60% των πυρκαγιών χαρακτηρίζονταν «άγνωστες», δεν ξέραμε δηλαδή τι ήταν αυτό που τις είχε προκαλέσει. Φέτος οι «άγνωστες» πυρκαγιές μειώθηκαν κατά 25%. Σε αυτό συνέβαλε η συστηματική εκπαίδευση των ανακριτικών υπαλλήλων από εμπειρογνώμονες της Δασικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ σε Καλιφόρνια και Φλόριντα. Μας δίδαξαν πώς, μέσα από την έρευνα, να εντοπίζουμε τους υπευθύνους. Επιπλέον, η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού έχει αποκτήσει αρχείο με τα στοιχεία εμπρηστών που έχουν συλληφθεί τα προηγούμενα έτη και έτσι μπορεί να αξιολογεί και να συσχετίζει κάθε νέο στοιχείο που πέφτει στα χέρια της.

Ο κ. Στέλιος Στεφανίδης αποκάλυψε, τέλος, ότι την επομενη χρονιά όλα τα οχήματα της Πυροσβεστικής θα είναι εφοδιασμένα με σύστημα GPS για καλύτερο συντονισμό των επιχειρήσεων κατάσβεσης και επισήμανε ότι το 20% του στόλου των οχημάτων έχουν αγοραστεί την τελευταία πενταετία.

πηγή :kathimerini.gr