Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις


Βάσει των αντεργατικών μέτρων της κυβέρνησης για μισθωτούς στο δημόσιο τομέα, αναμένεται η περικοπή του μισθού μας να ανέλθει στο ποσό των 40 € περίπου μηνιαίως για κάθε συμβασιούχο πυροσβέστη με την πρόσφατη πληρωμή του μηνός Απριλίου.

Υπογράφτηκε τελικά η σχετική ΠΥΣ στις 14/05/2010 και ώρα 14:00 η οποία είναι μέχρι 7 μήνες σύμφωνα με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου!!! Σημειωτέον, από όσο γνωρίζουμε σχετικά με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο της κυβέρνησης «μηχανισμός στήριξης της Ελληνικής οικονομίας» και όπως φαίνεται και από το δελτίο τύπου 13/05/2010 της ΓΣΕΕ για περικοπή εσόδων και πόρων του ΟΑΕΔ που σημαίνει στο άμεσο μέλλον περικοπή ή κατάργηση του ταμείου ΟΑΕΔ υπό ειδικές προϋποθέσεις, όπως φαίνεται και στην παράγρ. 4 του ίδιου νόμου «κάθε επιδοτούμενος άνεργος δικαιούται ποσό επιδότησης μειωμένο κάθε φορά μέχρι την λήξη της τακτικής ή μακροχρόνιας επιδότησης ανεργίας», την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων που ήδη ισχύουν στο δημόσιο τομέα όπου με πρόσφατο νόμο απαγορεύει ήδη τις αυξήσεις στο δημόσιο τομέα, όπως άλλωστε ορίζεται και στην παράγρ. 9 ότι «παρέχεται εξουσιοδότηση στα Υπουργεία Οικονομικών κα Εργασίας να ρυθμίζουν θέματα που αφορούν την διαδικασία προσφυγής στον ΟΜΕΔ.

Την Δευτέρα 17/05/2010 το Α.Π.Σ. θα προχωρήσει στην πληρωμή των οφειλών για τα δεδουλευμένα του μηνός Απριλίου. Επίσης το άμεσο προσεχές διάστημα θα γίνει και διερεύνηση κατά πόσο ισχύει η σχετική ΠΥΣ «έως 7 μήνες» από τη στιγμή που έχουν εγκριθεί οι πιστώσεις για οκτώ μήνες όπως φαίνεται στη σχετική απόφαση που έχουμε γνωστοποιήσει στα Σωματεία. Εξετάζεται παράλληλα και η νομική κάλυψη όλων των παραπάνω με το δικηγορικό γραφείο που συνεργαζόμαστε.

Διαβάζοντας την πρόσφατη απόφαση του Υφυπουργού κ. Σπύρου Βούγια σε επερώτηση του κ. Λεβέντη στη Βουλή ο Υφυπουργός επικαλείται την μεγάλη προσφορά των εθελοντικών ομάδων δεδομένου ότι φημολογείται ότι σκέφτονται την εφαρμογή και του γερμανικού μοντέλου στον εθελοντισμό, όπως π.χ. οι δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί που κάθονται το καλοκαίρι με μικρό οικονομικό κίνητρο να προσφέρουν εθελοντικά στις φωτιές. Ήδη έχει συσταθεί και αντίστοιχο σώμα καταστολής στα Σώματα Ενόπλων Δυνάμεων. Δεδομένων των παραπάνω είναι πασιφανές ότι:

  1. Η σύμβασή μας είναι «έως 7 μήνες» όπως ορίζεται στη σχετική Υπουργική άρα ούτε και το 7μηνο είναι σίγουρο.
  2. Το ταμείο ανεργίας θα δίνεται όταν δίνεται σε πολύ χαμηλά οικογενειακά εισοδήματα και κάθε δόση θα μειώνεται σταδιακά. Συνεπώς είναι και αυτό αμφίβολο.
  3. Η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και η μείωση των αποδοχών σε 40 €- 60 € μηνιαίως ανά συμβασιούχο πυροσβέστη.
  4. Η παροχή εθελοντικών υπηρεσιών στην πρόληψη – πυρόσβεση όπως εφαρμόζεται στην Ευρώπη όπως π.χ. η Γαλλία έχει 300.00 εθελοντές και μόλις 30.000 μόνιμους πυροσβέστες.
  5. Οι πιστώσεις για το 2010 φτάνουν για πιθανή απορρόφηση 1.000 ατόμων συνολικά στην καλύτερη περίπτωση για Λιμενικό, Αστυνομία, Πυροσβεστική. Υπό εκκρεμότητα είναι τα περί πρόσληψης 630 ατόμων στο Π.Σ.
  6. Σχετικά με την Επιτροπή βαίνουν σε αδιέξοδο το πόρισμα καθότι φαίνεται ότι υπάρχουν δείγματα καλής θέλησης από το Α.Π.Σ. που όμως είναι μόνο στα χαρτιά εφόσον δεν υπάρχουν σχετικές πιστώσεις και χωρίς σχετικό χρονοδιάγραμμα και αριθμό απορρόφησής μας.

Παρακαλούνται τα Δ.Σ. των Σωματείων να ενημερώνουν τα μέλη για τις τρέχοντες εξελίξεις και όλα τα παραπάνω, εκτενώς και συνεχώς.

Την Δευτέρα 17/05/2010 θα συνεδριάσει η Επιτροπή στο Υπουργείο και η ΠΟΣΠΥΔ θα ζητήσει συνάντηση με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον Αρχηγό Π.Σ. κ. Στέλιο Στεφανίδη ώστε να ξεκαθαριστούν οι προθέσεις τους. Δεδομένων των παραπάνω η ΠΟΣΠΥΔ συνιστά στα μέλη αγωνιστική ετοιμότητα καθότι τις επόμενες ημέρες θα γίνει ακριβής εκτίμηση από το Δ.Σ. της ΠΟΣΠΥΔ των καταστάσεων που έχουν δημιουργηθεί ώστε να προχωρήσουμε σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.