Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Ενημέρωση μελών - 29/5/2010


Την Πέμπτη 27/05/2010 ψηφιζόταν στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον «Καλλικράτη».
Ο Πρόεδρος μετέβηκε το πρωί στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για να ρωτήσει για την εξέλιξη του πορίσματος της Επιτροπής και στη συνέχεια μετέβηκε στη Βουλή όπου συναντήθηκε με πολλούς Υπουργούς και Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
Αξιοσημείωτο είναι ο διάλογος μεταξύ του Προέδρου της ΠΟΣΠΥΔ και του Γ.Γ. ΠΑΣΟΚ κ. Ξυνίδη όπου ο Πρόεδρο του διαμαρτυρήθηκε για τις καθυστερημένες πληρωμές, το 8μηνο σε 7μηνο και τα περί πορίσματος της ομάδας εργασίας.
Έλαβε την απάντηση «άφησε τα συνδικαλιστικά σε μένα, είστε ιδιαίτερη κατηγορία εργαζομένων και σας έχουμε προσέξει»!!! Όταν διαμαρτυρήθηκε εκ νέου έκπληκτος ο Πρόεδρος, ο κ. Ξυνίδης επανέλαβε τα ίδια και απέφευγε τη συνέχεια του διαλόγου και αποχώρησε.
Στη συνέχεια μιλήσαμε με τον Γεν. Γραμματέα Προστασίας του Πολίτη κ. Γρηγ. Τασούλα στον οποίο επαναλάβαμε τα παραπάνω και του είπαμε ότι το πόρισμα από μόνο του δεν έχει καμιά ισχύ αν δεν προωθηθεί προς το Νομικό Σύμβουλο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κ. Παναγιωτουνάκο ώστε να συνταχθεί νομικά σε Νόμο και να προλάβουμε να συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και όλα αυτά πριν τον Αύγουστο καθότι η Βουλή κλείνει και η αντιπυρική περίοδος πάει περίπατο.
Ο Γ.Γ. ζήτησε να μεταβούμε την επόμενη εβδομάδα στο Υπουργείο για να δούμε τις εξελίξεις περί του πορίσματος.

Στη συνέχεια συναντηθήκαμε με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη και του επαναλάβαμε τα παραπάνω και του είπαμε ότι ο κ. Βούγιας δήλωσε το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή ότι το 7μηνο μπορεί να ξαναγίνει 8μηνο. Ο Υπουργός απέκλεισε κατηγορηματικά το 7μηνο να γίνει 8μηνο. Στη συνέχεια του εξηγήσαμε ότι μετά το πόρισμα πρέπει να πάει κατεπειγόντως στη Νομική Υπηρεσία του Υπουργείου και στη συνέχεια να ψηφιστεί νομοθετική ρύθμιση. Μας δήλωσε ότι αυτό θα το κάνει άμεσα μόλις βγει το πόρισμα και ότι τα χρήματα για την πρόσληψη των 1.640 συμβασιούχων πυροσβεστών υπάρχουν!! Οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι δεν υπάρχει Υπουργική Απόφαση για πρόσληψη 1.640 συμβασιούχων πυροσβεστών. Τις επόμενες ημέρες θα κατατεθούν επερωτήσεις στη Βουλή για τα παραπάνω ώστε να ξεκαθαριστεί το τοπίο σχετικά με τα οικονομικά. Συνεπώς μετά το πόρισμα που θα βγει το αργότερο μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Ιουνίου στη συνέχεια πρέπει να προωθηθεί στο Νομικό Σύμβουλο του Υπουργείου κ. Παναγιωτουνάκο πάντα σαν Νόμος καθότι για Προεδρικό Διάταγμα θέλει πολύ μεγάλες χρονικές και νομικές διαδικασίες.

Στη συνέχεια θα προωθηθεί για ψήφιση στη Βουλή ξεχωριστά ή θα συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη! Στο ενδιάμεσο διάστημα πρέπει να ξεκαθαριστεί εάν θα ικανοποιηθεί το οικονομικό αίτημα του Υπουργείου για τις 1.640 θέσεις συμβασιούχων πυροσβεστών προς το Υπουργείο Οικονομικών.
Θεωρητικά φαίνεται ότι η πολιτική και φυσική ηγεσία θέλει να προχωρήσει τα θέματά μας.

Πρακτικά όμως φαίνεται ότι μέχρι σήμερα σε μερικές Υπηρεσίες δεν έχουν πληρωθεί οι συνάδελφοι εδώ και 30 ημέρες. Μέσα ατομικής προστασίας δεν έχουν χορηγηθεί γιατί δεν υπάρχουν χρήματα και δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες και ήδη έχει ανακοινωθεί η μείωση του 8μηνου σε 7μηνο και για την ακρίβεια μέχρι να διευκρινιστεί εάν είναι έως 7 μήνες!!

Προχώρησε το θέμα των υπηρεσιακών ταυτοτήτων που δεν έχει κόστος και όντως το Υπουργείο δεν προχώρησε σε επαναπρόσληψη των αποχωρούντων συμβασιούχων πυροσβεστών, αίτημα που είχε ζητήσει να υλοποιηθεί η ΠΟΣΠΥΔ εδώ και χρόνια. Είχαμε βέβαια και την «πατάτα» με την Υπουργική Απόφαση ΦΕΚ 560/30.04.2010 για την πληρωμή των ΜΑΠ, που ήταν δωρεά, στο 75% της αξίας τους, η οποία αναιρέθηκε στη συνέχεια.
Σε επίπεδο κοινοβουλίου και μέσων μαζικής ενημέρωσης, όταν προσπαθούμε να θίξουμε τα εργασιακά μας θέματα μας λένε «δεν υπάρχουν λεφτά, δεν βλέπετε την κρίση, πάλι καλά που δεν είστε άνεργοι, τυχεροί είστε» κ.λ.π. συντηρώντας και αυξάνοντας τον φόβο κι την ανασφάλεια όλων μας.

Η ΠΟΣΠΥΔ αναμένει τις ενέργειες, σε πρώτη φάση, των Σωματείων και τις ενέργειες των Βουλευτών προς τους Υπουργούς καθώς και το πόρισμα της Επιτροπής. Αναμένουμε και την οικονομική ενίσχυση των Σωματείων από τις συνδρομές των μελών ώστε να είναι εύρωστα και τα Σωματεία για κινητοποιήσεις τοπικού, περιφερειακού ή πανελλαδικού επιπέδου.

Σημειωτέον ότι και τα ΜΜΕ αν δεν αρχίσουν οι φωτιές για τα καλά δεν αγγίζουν τα θέματα. Ήδη αυτή την εβδομάδα είχαμε 3 παρουσίες σε τηλεοπτικά πάνελ του ALTER και μια συνέντευξη στην Ελευθεροτυπία ώστε σιγά-σιγά να κλιμακωθεί ο αγώνας έχοντας όλοι μας υπόψη και τα παραπάνω.

Άλλωστε η ΠΟΣΠΥΔ το μήνα που διανύουμε μέσω των Σωματείων της είχε και 3 παραστάσεις διαμαρτυρίας σε Αθήνα, Τρίπολη, Λαμία, αναμένεται και σήμερα παράσταση διαμαρτυρίας από συναδέλφους στη Κομοτηνή όπου θα παραβρεθεί ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος κ. Γ. Παπανδρέου. Συμμετείχαμε και στις κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ και είχαμε και αρκετές τηλεοπτικές προβολές, έχουν σταλεί 3 εξώδικα στο Α.Π.Σ. και έχει γίνει και μια μηνυτήρια αναφορά για το θέμα των πληρωμών. Παράλληλα έχουν γίνει και κάμποσες επερωτήσεις στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Παρακαλούνται τα Δ.Σ. και Προεδρεία των Σωματείων να ενημερώνουν συνεχώς και αναλυτικά τους συναδέλφους για τις εξελίξεις ώστε να είναι όλοι σε αγωνιστική ετοιμότητα..