Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Δίκυκλη πυροπροστασία στα δάση


Με τον, όπως και ο ίδιος παραδέχθηκε, ουτοπικό στόχο "ούτε ένα στρέμμα καμένο φέτος" κινείται ο Σπύρος Βούγιας στον τομέα της πυροπροστασίας.

O υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε χθες ότι φέτος νοικιάστηκε ο ίδιος αριθμός ελικοπτέρων με πέρυσι, αλλά 35% φθηνότερα (με 3,2 εκατ. ευρώ), ενώ έθεσε το ερώτημα "αν τα θέματα αυτά θα έπρεπε να προωθηθούν σε εισαγγελείς".

Για την καλύτερη πρόληψη και συντονισμό των δυνάμεων ενοποιήθηκε το επιχειρησιακό κέντρο πολιτικής προστασίας και πυροσβεστικής, αγοράσθηκαν 3 κινητά επιχειρησιακά κέντρα και 25 υδατοδεξαμενές."Ασήμαντο νούμερο", χαρακτήρισε ο Θανάσης Λεβέντης τις 25 υδατοδεξαμενές, προειδοποιώντας ότι "οι πυρκαγιές άρχισαν από νωρίς και η παρατεταμένη ανομβρία είχε μαζέψει πολύ καύσιμη ύλη που λειτουργεί ως μπαρούτι". Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να προστατευθούν ιδιαίτερα τα ελατοδάση, καθώς τα έλατα αναπαράγονται δύσκολα, ενώ έδωσε έμφαση στην πρόληψη, δηλαδή στην ενημέρωση και την κινητοποίηση του λαού.

Ο Σπ. Βούγιας απάντησε ότι με το πρόγραμμα "Ήφαιστος" θα υπάρχει δίκυκλη αστυνόμευση των δασών, αξιοποίηση του στρατού και συνεργασία με την αστυνομία. Πρόσθεσε ότι εντάσσονται οι αγροφύλακες στην δασική υπηρεσία, όπως και οι 5.000 εποχικοί, ενώ για τους εθελοντές δασοπυροσβέστες είπε ότι καταγράφηκαν όλες οι οργανώσεις και πιστοποιήθηκαν 6.000 εθελοντές. Πρόσθεσε ότι με νόμο θα λυθούν τα θέματα της άδειας από την εργασία και της ασφάλισής τους.

...re:avgi.gr