Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Εθελοντές με το... αζημίωτο




Μετά την αποκάλυψη για την απάτη που γινόταν μέσω της Μ.Κ.Ο. «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» μία ακόμη υπόθεση κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος έρχεται στο φως.

Ο λόγος για το σωματείο «Εθελοντικό Σώμα Ελλήνων Πυροσβεστών - Αναδασωτών» στη Θεσσαλονίκη, τα μέλη του οποίου κατάφεραν μέσω παράνομων δραστηριοτήτων να αποκομίσουν παράνομο όφελος 2,4 εκατ. ευρώ.
Ο εγκέφαλος

Τον βασικότερο ρόλο στην διασπάθιση δημοσίου χρήματος φέρεται να έπαιξε, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο πρόεδρος του σωματείου Νίκος Σαχινίδης, ενώ εμπλέκονται ακόμη δύο μέλη του σωματείου, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα.


Η έρευνα

Στο πλαίσιο της έρευνας και σε συνδυασμό με την σε βάθος διερεύνηση των οικονομικών στοιχείων του Σωματείου οι άντρες της αστυνομίας διαπίστωσαν ότι οι εμπλεκόμενοι, από το 2000 ως και σήμερα, απέσπασαν χρηματικά ποσά από Δήμους της χώρας και ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Το περιουσιακό όφελος που αποκόμισε το Σωματείο υπερβαίνει το ποσό των 2.500.000 ευρώ, ενώ για την απόσπαση των χρηματικών ποσών, οι εμπλεκόμενοι παρουσίαζαν σε Δημάρχους, μέλη Δημοτικών Συμβουλίων και ιδιωτικές επιχειρήσεις ψευδή εικόνα σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο και τη δυνατότητα του Σωματείου να ιδρύει εθελοντικούς πυροσβεστικούς σταθμούς, να επιχειρεί σε κατάσβεση πυρκαγιών και να συμμετέχει σε περιστατικά διακομιδής τραυματιών και τη λειτουργική ικανότητα των οχημάτων, πυροσβεστικών και ασθενοφόρων, που η οργάνωση διέθετε στους Δήμους.

Τα παραπάνω οχήματα είχαν παραχωρηθεί στο σωματείο με τη μορφή δωρεάς από χώρες της Ευρώπης και πρόκειται για παλιά μεταχειρισμένα οχήματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις μάλιστα, δεν έφεραν πινακίδες κυκλοφορίας, δεν είχαν ταξινομηθεί και δεν είχαν καταβληθεί τέλη κυκλοφορίας, δεν είχαν περάσει τους απαραίτητους τεχνικούς ελέγχους, δεν ήταν ασφαλισμένα και σε κάθε περίπτωση δεν έφεραν τα απαιτούμενα από τη νομοθεσία πιστοποιητικά καταλληλότητας από το Πυροσβεστικό Σώμα και το ΕΚΑΒ.
Με τη μεθοδολογία αυτή και προβάλλοντας τον εθελοντισμό και την προσφορά στις τοπικές κοινωνίες κατάφερναν να αποσπούν χρηματικά ποσά με τη μορφή συνδρομών ή χορηγιών.

Σημειώνεται ότι, ο Πρόεδρος του Εθελοντικού Σωματείου, προκειμένου να επιτύχει συνεργασία με τους Δήμους, αποπειράθηκε να δωροδοκήσει Αξιωματούχους Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής ποινικής διερεύνησης και αστυνομικής έρευνας η δικογραφία που σχηματίσθηκε υποβλήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.
re :: zougla.gr
................
ΣΧ.
Κάποιοι φωνάζαμε εδώ και χρόνια αλλά ???

Πιστεύω ότι το Αρχηγείο έχει από παλιά κάποια γνώση και πρέπει να συμπεριφερθεί ανάλογα στις συγκεκριμένες  << οργανώσεις ..>>