Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2012

"Άναψε φωτιές" η αντιπυρική περίοδος

 αναδημοσίευση :zougla.gr

Το πάθημα δεν έγινε μάθημα. Πλέον, έχουμε διανύσει το 1/3 του Ιουνίου, η αντιπυρική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει, αλλά οι ελλείψεις και τα τεράστια προβλήματα δεν έχουν ακόμη επιλυθεί με αποτέλεσμα να υπάρχουν αντιδράσεις.
Η φετινή αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε με τους χειρότερους οιωνούς. Τα κονδύλια- αρκετά μειωμένα, ελέω μνημονίου- δόθηκαν με 2 μήνες καθυστέρηση, οι διαγωνισμοί για την πρόσληψη εποχικών πυροσβεστών καθυστέρησαν, ενώ τα επίγεια και εναέρια μέσα φαίνεται να μην επαρκούν για να αντιμετωπιστούν όλα τα περιστατικά που ενδεχομένως να παρουσιαστούν.
Ενδεικτικό του κινδύνου που διατρέχει η χώρα μας είναι το γεγονός ότι από το πρωί της Τετάρτης 6 Ιουνίου μέχρι και το πρωί της Πέμπτης 7 Ιουνίου σε όλη την Ελλάδα ξέσπασαν 39 αστικές πυρκαγιές και 15 δασικές, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Κάτω από αυτές τις αντίξοες συνθήκες και την ώρα που οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι θα περάσουμε το πιο «θερμό» καλοκαίρι, οι πυροσβέστες καλούνται να δώσουν για μία ακόμη χρονιά τη μεγάλη μάχη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.


Καθηλωμένα τα μισά πυροσβεστικά αεροσκάφη

Ανθρώπινο δυναμικό, υποδομές, εναέρια και επίγεια μέσα, καθώς και οι πόροι που διοχετεύονται κάθε χρόνο στην τοπική αυτοδιοίκηση βρίσκονται στον αέρα. Ο πρόεδρος των Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Σταμούλης, τόνισε ότι μόνο με το 50% του στόλου των αεροσκαφών, δύο μισθωμένα ελικόπτερα και χωρίς πιλότους το Πυροσβεστικό Σώμα θα δώσει το φετινό καλοκαίρι τη μάχη κατά των πυρκαγιών.
 «Δυστυχώς, για φέτος η Πολεμική Αεροπορία μας ενημέρωσε ότι θα έχουμε στη διάθεσή μας μόνον 20 αεροσκάφη, εκ των οποίων τα 10 είναι παλιάς τεχνολογίας Καναντέρ 215, τα οποία δεν πετάνε με υψηλές θερμοκρασίες και δεν μας εξήγησε κανένας για ποιο λόγο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί το υπόλοιπο 50% του στόλου. Επίσης, μας διαθέτουν 2 μισθωμένα ελικόπτερα, ενώ τα υπόλοιπα 5, ιδιόκτητα του Πυροσβεστικού Σώματος, για τη συντήρηση των οποίων χάθηκαν δύο χρόνια συζητήσεων και άγονων διαγωνισμών, θα παραμείνουν καθηλωμένα στο έδαφος, γιατί δεν έχουμε χειριστές να τα πετάξουν!
Ακόμα πιο απογοητευτική είναι η εικόνα για τα επίγεια μέσα και τα οχήματα της Πυροσβεστικής, που όπως τονίζει, «φτάσαμε στο σημείο να εκλιπαρούμε ιδιώτες να μας δίνουν χρήματα για να αλλάξουμε λάστιχα στα φορτηγά».

 

O πρόεδρος των εποχικών πυροσβεστών, Κώστας Παπαντώνης κατήγγειλε μιλώντας στη zougla.gr τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και εναέρια μέσα για τη δασοπυρόσβεση.  εδώ

Εγκρίθηκαν τα μειωμένα κονδύλια με καθυστέρηση…

Κάλλιο αργά παρά ποτέ θα έλεγε ο θυμόσοφος λαός. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης μιλώντας στη zougla.gr ξεκαθάρισε ότι μόλις την Πέμπτη άναψε το πράσινο φως για να εκταμιευτεί το ποσό των 23 εκατ. ευρώ, αλλά η διαδικασία θα είναι αρκετά χρονοβόρα προκειμένου να μπουν τα χρήματα στα ταμεία των δήμων και έτσι να ξεκινήσουν οι απαραίτητες ενέργειες για την αντιπυρική προστασία.


Επί της ουσίας, η έγκριση δόθηκε στις 7 Ιουνίου, αλλά η αντιπυρική περίοδος έχει ξεκινήσει από την 1η Απριλίου. Αποτέλεσμα αυτής της καθυστέρησης ήταν οι δήμοι να μη μπορούν να προγραμματίσουν και να εκτελέσουν τις επείγουσες εργασίας πρόληψης του κινδύνου για πυρκαγιές, για την διεκπεραίωση των οποίων χρειάζεται τουλάχιστον ένας μήνας.


Οι καταστροφικές πυρκαγιές των παλαιότερων ετών στην Ελλάδα των Μνημονίων, των περικοπών, όπως φαίνεται δεν κινητοποίησαν τις αρχές, ώστε από νωρίς να υπάρχει η κατάλληλη προετοιμασία κι έτσι το φετινό καλοκαίρι να μην γίνουμε μάρτυρες παρόμοιων περιστατικών.


Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος-Χρήστος Μαζάνης

 ...............................................................................................................................
upd.... 
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΊΚ ΓΙΑ ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ  2-6-2012