Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Mega-κοίτασμα πετρελαίου νότια της Κρήτης αξίας 500 δισ. ευρώ!



Νέα διάσταση παίρνει η φράση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στην Κρήτη, την Κυριακή (ο οποίος μίλησε για το νησί ως να είχε ... ανεξαρτητοποιηθεί), με την αποκάλυψη πριν λίγες ώρες του ομότιμου καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης Αντώνη Φώσκολου ότι τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που βρίσκονται νότια της Κρήτης στην λεγόμενη "Μεσογειακή Ράχη" ξεπερνούν κατά πολύ τα κοιτάσματα της Α.Μεσογείου!

Ο καθηγητής παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία από την εκμετάλλευση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων που υπάρχουν νότια της Κρήτης, η Ελλάδα σε βάθος χρόνου 25 ετών θα μπορεί να έχει ένα εισόδημα 500 δισ. ευρώ, με το 5% των χρημάτων αυτών να μένουν στην περιφέρεια Κρήτης, εξέφρασε απόψε, μιλώντας σε εκδήλωση στα Χανιά!

Σύμφωνα με τον κ. Φώσκολο, η αξιολόγηση γεωλογικών, γεωχημικών και λοιπών γεωστοιχείων, που έχουν δημοσιευθεί κυρίως από ξένους επιστήμονες, μάς υποδεικνύει την ύπαρξη μεγάλων αποθεμάτων υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης και ειδικότερα εντός της Μεσογειακής Ράχης, έκτασης περίπου 80.000 Km2, με μεγάλο μέρος της να βρίσκεται εντός της ελληνικής Α.Ο.Ζ που έχει ήδη καθοριστεί από το υπουργείο ΠΕΚΑ.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Φώσκολος, από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων η Κρήτη για 25 χρόνια θα πάρει 1,2 δισ. ευρώ το χρόνο.

Ο κ. Φώσκολος στην ομιλία του παρέθεσε στοιχεία Νορβηγών επιστημόνων, σύμφωνα με τα οποία τα αποθέματα κάτω από την Κρήτη είναι της τάξεως των 20 -22 δισ. βαρέλια πετρέλαιο, ενώ σε αυτά μπορούν να προστεθούν και περίπου 20 δισ. βαρέλια πετρελαίου που βρίσκονται στη ζώνη του Ηροδότου, δηλαδή 150 -175 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, σημαντικές περιοχές είναι αυτή μεταξύ Τυμπακίου και Πλακιά, επίσης νότια της Κρήτης, όπως και μία ακόμα περιοχή νότια της νήσου Γαύδου.

Καμία απορία γιατί άχει αρχίσει να "φουντώνει" το σενάριο ανεξαρτητοποίησης του νησιού με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να δίνει υπόσταση σε τέτοια σενάρια;

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

..................................

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΑ ΕΠΤΩΧΕΥΣΑΜΕΝ ???