Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Φλέβα χρυσού στο Άγκιστρο Σερρών



Έρευνες στην περιοχή Μαύρα Λιθάρια Αγκίστρου για την εύρεση πολύτιμων μετάλλων.

Απόστολος Καρύδας: «Η αλήθεια πρέπει να αναζητηθεί. ∆εν είµαστε αρνητικοί στην έρευνα. Αν όμως αποφασιστεί εξόρυξη, θα διερευνήσουµε σε συνεργασία µε το πανεπιστήµιο ».

Μεγάλες ποσότητες Χρυσού υπάρχουν στο υπέδαφος της Βόρειας Ελλάδας σύμφωνα με έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή. Μάλιστα, τα αποτελέσµατα εν εξελίξει έρευνας του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΣΙΓΜΕ) επιβεβαιώνουν τελικά την ύπαρξη κοιτάσµατος χρυσού- χαλκού στο υπέδαφος του Αγκίστρου Σερρών, ενώ στην Ποντοκερασιά Κιλκίς τα κοιτάσματα ξεπερνά τους 60 τόνους. Το επιστηµονικό ενδιαφέρον για αυτά τα σηµαντικά µεταλλεύµατα, όπως αναφέρουν οι ερευνητές του ΙΓΜΕ, µπορεί να εξελιχθεί σε άµεσο επενδυτικό πρόγραµµα. Σύµφωνα µε πληροφορίες, σύντομα αναµένεται να ξεκινήσει από το Ινστιτούτο πιλοτική εξόρυξη των µετάλλων στις δύο περιοχές. Τα ευρήματα σε Άγκιστρο και Ποντοκερασιά προέκυψαν από την επαναξιολόγηση των κοιτασµάτων, των ποιοτήτων τους και των νέων τεχνικών εξόρυξης και εµπλουτισµού που ξεκίνησε από τις αρχές του έτους το ΙΓΜΕ στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράµµατος ProMine.

Στις αρχές του χρόνου, το υπουργείο Περιβάλλοντος δεσμεύει έκταση στη θέση Μαύρα Λιθάρια του Αγκίστρου Σερρών προκειμένου να ξεκινήσουν έρευνες για χρυσό και κηρύσσει την περιοχή «ερευνητέα από το ∆ηµόσιο». Το νέο διαδίδεται και οι κάτοικοι της περιοχής, χωρίς επίσηµη ενηµέρωση, αρχίζουν να ανησυχούν, καθώς γνωρίζουν ότι την έρευνα θα διαδεχθεί η εξόρυξη. Τότε εµφανίζεται στην περιοχή οµάδα µεταλλειολόγων από το ΙΓΜΕ οι οποίοι επισκέπτονται τον Δήμαρχο Σιντικής κ. Απόστολο Καρύδα, αλλά και άλλους παράγοντες της περιοχής προκειμένου να τους ενημερώσουν για τις έρευνες που θα ακολουθούσαν.

«Η αλήθεια πρέπει να αναζητηθεί. ∆εν είμαστε αρνητικοί στην έρευνα. Αν όμως αποφασιστεί εξόρυξη, θα διερευνήσουμε σε συνεργασία µε το πανεπιστήμιο το πώς πρέπει να γίνει ώστε να µην έχει επιπτώσεις στη δηµόσια υγεία. Πάντως, όπως µας είπαν οι ερευνητές, το υλικό θα µεταφέρεται στη Χαλκιδική για επεξεργασία» επισηµαίνει ο κ. Καρύδας. Μεταλλεία χρυσού και σιδήρου λειτουργούσαν στο Αγκιστρο από τον 4ο αιώνα π.Χ. και µαζί µε εκείνα του Παγγαίου χρηµατοδότησαν την εκστρατεία του Αλεξάνδρου κατά των Περσών.

Με βάση τα αποθέµατα σε χρυσό, άργυρο, χαλκό, µόλυβδο και ψευδάργυρο η Βόρεια Ελλάδα, σύµφωνα µε το ΙΓΜΕ, θεωρείται από τις πιο αξιόλογες κοιτασµατολογικές περιφέρειες της Ευρώπης. Το ΥΠΕΚΑ επιδιώκει την εκµίσθωση σε ιδιώτες µεταλλευτικών περιοχών. Την περασµένη Τετάρτη έθεσε σε διαβούλευση το πλαίσιο της προκήρυξης τριών διεθνών διαγωνισµών για τη µίσθωση σε ιδιώτες επενδυτές µεταλλευτικών χώρων στο Καλλυντήρι της Ροδόπης, καθώς και στις περιοχές Βάθης - Γερακαριού και Πολυκάστρου - Σκρα στο Κιλκίς. Εκεί οι έρευνες του ΙΓΜΕ εντόπισαν παρουσία κοιτασµατολογικών συγκεντρώσεων χρυσού, χαλκού, αργύρου, µολύβδου, ψευδαργύρου, χαλκού και άλλων µετάλλων.

Του Καγιογλίδη Παναγιώτη

αναδημοσίευση :http://serreslife.gr