Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

«Πυρκαγιά» από το κύμα φυγής των πυροσβεστών

Τ α κενά των μαζικών αποχωρήσεων λόγω Ασφαλιστικού προσπαθεί να καλύψει το Πυροσβεστικό Σώμα, προκειμένου να δώσει τη μάχη με τις φετινές δασικές πυρκαγιές, που εμφανίζονται μέχρι στιγμής αυξημένες σε σχέση με πέρσι. Τετρακόσιοι πενήντα πυροσβέστες συνταξιοδοτήθηκαν μέχρι στιγμής φέτος, έναντι 300 πέρυσι ολόκληρο τον χρόνο, ανεβάζοντας σε 3.800 τις κενές οργανικές θέσεις, που αναμένεται να αυξηθούν σε περίπτωση που υπάρξει και νέο κύμα φυγής.


Η εκπαίδευση των δικυκλιστών πυροσβεστών έχει ήδη αρχίσει στις  Ολυμπιακές εγκαταστάσεις στο Μαρκόπουλο Αττικής και αναμένεται να έχει  ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του μήνα
Η εκπαίδευση των δικυκλιστών πυροσβεστών έχει ήδη αρχίσει στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις στο Μαρκόπουλο Αττικής και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του μήνα
Οι κενές οργανικές θέσεις επιχειρείται ήδη να καλυφθούν με εθελοντές. Χίλιοι πεντακόσιοι από αυτούς έχουν περάσει από ταχύρυθμη εκπαίδευση δύο ή τριών οχτάωρων, προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών, σε συνεργασία με τους επαγγελματίες πυροσβέστες.
«Πυρκαγιά» από το κύμα φυγής των πυροσβεστών

Οπως διευκρινίζουν στελέχη της Πυροσβεστικής, ο ρόλος των εθελοντών θα είναι βοηθητικός, ανεξάρτητα αν θα επανδρώνουν πυροσβεστικά οχήματα μαζί με επαγγελματίες.

Οι μαζικές αποχωρήσεις πυροσβεστών λόγω Ασφαλιστικού δεν είναι η μοναδική συνέπεια της κρίσης στη λειτουργία του Πυροσβεστικού Σώματος.

Οι περικοπές στις δημόσιες δαπάνες είχαν ως αποτέλεσμα την αφαίρεση ενός ελικοπτέρου από τον αριθμό αυτών που μισθώνονται κάθε χρόνο για τις ανάγκες πυρόσβεσης και την περικοπή ενός μήνα εργασίας από τους εποχικούς πυροσβέστες, που έχουν πιάσει δουλειά από την 1η Απριλίου.

Τα πέντε ιδιόκτητα ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος παραμένουν καθηλωμένα, επειδή δεν είχε υπογραφεί σύμβαση για την τεχνική τους υποστήριξη. Η λύση όμως στο πρόβλημα αυτό έχει δρομολογηθεί, οπότε σύντομα αναμένεται να πάρουν μέρος σε επιχειρήσεις πυρόσβεσης.

Στη διαδικασία ολοκλήρωσης βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, και η σύμβαση για τη μίσθωση άλλων εναέριων μέσων, ενώ είναι έτοιμα να ριχτούν στη μάχη με τις φλόγες και έχουν πάρει ήδη μέρος σε επιχειρήσεις πυρόσβεσης 21 αεροσκάφη που έχουν πτητική και τεχνική υποστήριξη από την Πολεμική Αεροπορία.

Τα αεροσκάφη αυτά, βάσει του σχεδιασμού που γίνεται κάθε χρόνο, θα βρίσκονται από τις 10 Ιουνίου σε διάφορα στρατιωτικά αεροδρόμια της χώρας, ώστε η διασπορά τους να συμβάλει στην άμεση επέμβαση.

Στα θετικά από πλευράς εξοπλισμού του Πυροσβεστικού Σώματος καταγράφεται φέτος η προμήθεια 80 καινούργιων πυροσβεστικών οχημάτων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται λεωφορεία μεταφοράς προσωπικού καθώς και οχήματα 4Χ4 με δεξαμενές νερού των 500 λίτρων. Η προμήθεια έγινε κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Τα 47 από τα 80 νέα πυροσβεστικά οχήματα μπορούν να μεταφερθούν με C 130 σε απομακρυσμένες περιοχές και σε νησιά.

Στα επιπλέον μέσα που καταγράφονται φέτος συμπεριλαμβάνεται η τοποθέτηση 25 νέων δεξαμενών νερού, εφτά από τις οποίες είναι στην Αττική.

Ευρεία σύσκεψη στο υπ. Προστασίας του Πολίτη
Τρία «αγκάθια» για την πρόληψη των πυρκαγιών

Η αγωνία για την πρόληψη των πυρκαγιών, ώστε να περιοριστούν έως και να εξαλειφθούν οι πιθανότητες ταυτόχρονων μεγάλων πύρινων μετώπων, κυριάρχησε στην τελευταία ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, την περασμένη Τρίτη.

Τα «αγκάθια» που προβληματίζουν τον κρατικό μηχανισμό, όπως επισημάνθηκε στη σύσκεψη, είναι τρία.

Πρώτον: δεν έχουν καθαριστεί ακόμα από τα δασαρχεία οι δασικοί δρόμοι, για να μπορούν να κινηθούν ανεμπόδιστα τα πυροσβεστικά οχήματα σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Δεύτερον: δεν έχει προχωρήσει ο καθαρισμός των περιαστικών δασών από τους δήμους. Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, στη Νότια Ελλάδα, όπου το πρόβλημα των πυρκαγιών είναι πιο έντονο, έχει καθαριστεί από τα χορτάρια μόνο το 20% των επικίνδυνων περιοχών.

Τρίτο: πρόβλημα εξακολουθούν να αποτελούν οι χωματερές, στις περισσότερες από τις οποίες δεν έχουν προχωρήσει οι προβλεπόμενες διαδικασίες ασφάλισης όπως περιφράξεις, μόνιμη παρουσία φορτηγού υδροφόρου και φύλαξη τις μέρες υψηλού κινδύνου.

Χωματερές
Πάντως αρκετές χωματερές έχουν ελεγχθεί από αξιωματικούς του Π.Σ., οι οποίοι έχουν υποβάλει τις προτάσεις τους, ενώ ορισμένες έχουν ήδη κλείσει.

Οσον αφορά τις πιστώσεις επισημάνθηκε ότι οι περισσότερες έχουν εγκριθεί, ενώ όπως τόνισαν οι υπεύθυνοι, η κατανομή των χρημάτων έγινε με βάση τη δασοκάλυψη της κάθε περιοχής και όχι με το πόσο μεγάλος είναι ένας δήμος.

Ολα τα ζητήματα αποφασίστηκε να προωθηθούν άμεσα από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Θοδωρή Μπούφη, στους γενικούς γραμματείς των περιφερειών, ώστε να ασκηθούν πιέσεις στους δήμους να προχωρήσουν τα έργα, με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Καινοτομία
Περιπολίες δικυκλιστών στα δάση

Η μεγάλη καινοτομία όμως που μπαίνει φέτος σε εφαρμογή είναι οι περιπολίες στα δάση από δικυκλιστές πυροσβέστες (εποχικούς και μόνιμους). Ο ρόλος των δικυκλιστών εκτιμάται ότι θα είναι αποτρεπτικός για μελλοντικούς εμπρηστές, είτε από πρόθεση είτε από αμέλεια, διότι από τη στιγμή που θα γίνονται περιπολίες στα δάση είναι εύκολο να εντοπιστούν και να συλληφθούν. Οι περιπολίες από τους δικυκλιστές θα γίνονται καθημερινά από τις 11 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα. Τι μέρες όμως υψηλού κινδύνου για εκδήλωση πυρκαγιών θα γίνονται περιπολίες τις πρωινές και τις βραδινές ώρες. Τις αμέσως επόμενες μέρες αναμένεται να προμηθευτεί το Πυροσβεστικό Σώμα 140 μοτοσικλέτες. Από αυτές οι 60 θα διατεθούν στην Αττική, 14 στην Πελοπόννησο, 9 στην Κρήτη, 9 στη Στερεά Ελλάδα, 10 στην Κεντρική Μακεδονία και οι υπόλοιπες στην υπόλοιπη χώρα και στα νησιά. Η εκπαίδευση των δικυκλιστών πυροσβεστών έχει ήδη αρχίσει στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις στο Μαρκόπουλο Αττικής και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του μήνα, οπότε θα αρχίσουν και οι περιπολίες στα δάση.

ΤΑΚΗΣ ΤΕΡΖΗΣ- ΚΩΣΤΑΣ ΤΟΜΑΡΑΣ

re : ethnos.gr