Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

2η Συνάντηση της JHET-SDRU

Τρίτη 27.04.2010 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η 2η συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής του Πρωτοκόλλου μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας για τη Σύσταση Μικτής Ελληνο-Τουρκικής Εφεδρικής Μονάδας για την Αντιμετώπιση Καταστροφών, (JHET-SDRU / Joint Hellenic-Turkish Standby Disaster Response Unit).

Στην JHET-SDRU την Ελλάδα εκπροσωπεί η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενώ την Τουρκία η Προεδρεύουσα Αρχή Καταστροφών και Διαχείρισης Έκτακτων Καταστάσεων της Πρωθυπουργίας (Prime Ministry Disaster and Emergency Management Presidency). Από ελληνικής πλευράς, συμμετέχουν επιπλέον η ΥΔΑΣ του ΥΠΕΞ, Πυροσβεστικό Σώμα, το ΕΚΑΒ και ο ΟΑΣΠ (Οργανισμός Αντισεισμικής Προστασίας). Από τουρκικής πλευράς συμμετείχαν το Υπουργείο Υγείας και η Νομαρχία Άγκυρας.

Ιστορικό

Η δημιουργία της JHET-SDRU ήταν απόρροια της απρόσμενης ανταπόκρισης των Ελλήνων στην ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια που ζήτησε η Τουρκία μετά τον καταστροφικό σεισμό το φθινόπωρο του 1999. Τότε, αυθόρμητα και αθρόα οι Έλληνες πολίτες έκαναν ουρές στις κινητές μονάδες αιμοληψίας και η χώρα μας προσέφερε εκατοντάδες χιλιάδες φιάλες αίματος στην Τουρκία και κάλυψε ταχύτατα μεγάλο μέρος των επειγουσών αναγκών σε αίμα της γειτονικής χώρας. Στο σχετικό ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στις 22 Νοεμβρίου 1999 υπήρχε για πρώτη φορά αναφορά στη δημιουργία της Μικτής Ελληνο-Τουρκικής Εφεδρικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (JHET-SDRU). H επόμενη μνεία στη JHET-SDRU έγινε στο ψήφισμα 56/99 της Γ.Σ. των Ηνωμένων Εθνών της 14ης Δεκεμβρίου 2001. Στις 16 Σεπτεμβρίου 2002 οι τότε Υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Γεώργιος Παπανδρέου και της Τουρκίας Sukru Sina Gurel υπέγραψαν το Μνημόνιο Κατανόησης (Memorandum of Understanding) μεταξύ ΟΗΕ – Ελλάδας – Τουρκίας για Συνεργασία στον Τομέα Αντιμετώπισης Έκτακτων Ανθρωπιστικών Αναγκών. Το μνημόνιο κατανόησης τέθηκε σε ισχύ στις δύο χώρες το 2006.

Αντικείμενο Συνεργασίας

Ο τομέας συνεργασίας που προβλέπει η JHET-SDRU μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αφορά τους τομείς της αναζήτησης και διάσωσης σε τρεις συγκεκριμένες περιπτώσεις φυσικών καταστροφών: σεισμοί, πλημμύρες και κατολισθήσεις.

........................