Τρίτη, 31 Ιουλίου 2012

Μεγάλη καταστροφή στη Βιάννο Ηρακλείου


Μάχη με τις φλόγες δίνουν για δεύτερη ημέρα οι άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην περιοχή της Βιάννου Ηρακλείου, στην Κρήτη, με ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις να επιχειρούν για την κατάσβεσή της.

Σύμφωνα με το cretalive.gr, βιβλική είναι η καταστροφή στην ευρύτερη περιοχή της Βιάννου, από τη Μάρθα ως τον Κερατόκαμπο, που για δεύτερο 24ωρο φλέγεται. Χιλιάδες στρέμματα αγροτικών εκτάσεων αλλά και ζωικό κεφάλαιο έχουν αποτεφρωθεί, ενώ ζημιές από τις φλόγες έχουν υποστεί και σπίτια. Εντός της ημέρας αναμένεται εκτίμηση του μεγέθους των ζημιών.

Η μάχη των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων συνεχίστηκε καθ'όλη τη διάρκεια της νύχτας, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας σηκώθηκαν δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα (Έρικσον και Καμόφ-52). Στην περιοχή επιχειρούν 25 υδροφόρα οχήματα της Πυροσβεστικής με 60 άνδρες, 50 άνδρες μέλη πεζοπόρων τμημάτων (μεταξύ αυτών οι 30 άνδρες που έφθασαν από τη Θεσσαλονίκη) και, φυσικά, οι κάτοικοι της περιοχής που συνδράμουν με κάθε μέσο που έχουν στη διάθεσή τους.

Μετά τα μεσάνυχτα κόπασε η ανησυχία των κατοίκων της περιοχής, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κόσμος πέρασε τη νύχτα στα σπίτια του. Αλλεπάλληλες είναι οι διακοπές ρεύματος, από χθες το πρωί, ενώ πρόβλημα καταγράφεται και στην ύδρευση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η εικόνα της κατάστασης, σήμερα, είναι καλύτερη από χθες, καθώς η φωτιά έχει περιοριστεί, αφήνοντας ωστόσο πίσω της ... στάχτη. Σύμφωνα με το δήμαρχο Βιάννου, Παύλο Μπαριτάκη, το πρωί δεν υπάρχει καμία μεγάλη εστία, ωστόσο οι άνεμοι καθιστούν την κατάσταση απρόβλεπτη.

Ύποπτος για εμπρησμό
Δεν αποκλείεται να οφείλεται σε εμπρησμό η πύρινη λαίλαπα που σαρώνει και σήμερα τη Βιάννο. Τη νύχτα, πυροσβέστες εντόπισαν ένα κτηνοτρόφο, ηλικίας 30-35 ετών, ο οποίος θεωρήθηκε ύποπτος για εμπρησμό, καθώς εθεάθη με το μαύρο του αυτοκίνητο σε σημεία όπου λίγα λεπτά μετά εκδηλωνόταν φωτιά. Τον κτηνοτρόφο είδε από τον αέρα το πλήρωμα του ελικοπτέρου, τον ακινητοποίησε και τον παρέδωσε στην αστυνομία.
Σε ετοιμότητα το ΕΚΑΒ
Έληξε ο συναγερμός για το ΕΚΑΒ που χθες, άμεσα, κινητοποιήθηκε και μετέβη στη Βιάννο με 4 ασθενοφόρα από το Ηράκλειο και δύο από τα Κέντρα Υγείας Καστελλίου και Βιάννου, ενώ δύο άτομα απεγκλωβίστηκαν, την ύστατη στιγμή, από το σπίτι τους που είχε κυκλωθεί από τις φλόγες και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικό πρόβλημα, καθώς και ένας πυροσβέστης με κάταγμα. Ακόμη δύο πυροσβέστες αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα αλλά δε χρειάστηκε η διακομιδή τους στο νοσοκομείο, αφού αποχώρησαν μετά την παροχή πρώτων βοηθειών.