Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ Π.Σ.

Η ΕΑΠΣ στα πλαίσια της συνδικαλιστικής της δράσης και κυρίως εκφράζοντας την αγωνία της, τόσο για τις διοικητικές ακροβασίες, όπου καλούνται να υλοποιήσουν μέλη της, όσο και για το μέλλον του Πυροσβεστικού Σώματος, ανέδειξε τα τραγικές πολιτικές επιλογές που ακολουθήθηκαν προκειμένου να υλοποιηθεί ο τελευταίος διαγωνισμός για την πρόσληψη των 5ετών Πυροσβεστών. Η ένστασή της, εντοπίστηκε τόσο στην καινοφανή διαδικασία πρόσληψης τους, όσο στην εν συνεχεία αναχρονιστική, αποσπασματική και πρόχειρη εκπαίδευσή τους. Η ουσιαστική της, όμως διαφωνία είναι η τριχοτόμηση του προσωπικού με δημιουργία πολλών ταχυτήτων, διαφορετικών εργασιακών δικαιωμάτων, αμοιβών και υποχρεώσεων συναδέλφων.

Θα πρέπει να επισημάνουμε επίσης και να υπενθυμίσουμε σε μερικούς στρατευμένους θύλακες αυτοματισμού που καλλιεργούν κλίμα τεχνητής αντιπαράθεσης εντός του Π.Σ, ότι η ΕΑΠΣ εδώ και χρόνια έχει ασχοληθεί με το ζήτημα των συμβασιούχων συναδέλφων. Από την αρχή είχε επισημάνει προς τις πολιτικές ηγεσίες το φαινόμενο της εργασιακής ομηρίας, τα προβλήματα από την ύπαρξη εποχικού προσωπικού σε ένα φορέα που οργανικά ανήκει στα Σ.Α. Σε όλη αυτή τη διαδρομή, υποστηρίξαμε τον αγώνα που έδιναν τα σωματεία των συμβασιούχων και μάλιστα πολλές φορές, ως οι μόνοι από το Π.Σ.

Όλα αυτά τα χρόνια το ζήτημα των συμβασιούχων βρισκόταν πάντα στην ατζέντα των ζητημάτων προς διεκδίκηση. Θα πρέπει να υπομνήσουμε, ότι η ΕΑΠΣ συναίνεσε και στήριξε την ανανέωση της 5ετίας τους, αλλά και την αύξηση στο 8μηνο των συμβάσεων τους. Επίσης θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ΕΑΠΣ προωθούσε την λύση της πλήρης ενσωμάτωσης των συμβασιούχων, με την εισαγωγή στο Π.Σ. στις κενές οργανικές θέσεις όσων συμβασιούχων είχαν τα τυπικά προσόντα και την εισαγωγή όλων των υπολοίπων σε προσωποπαγείς αντίστοιχες θέσεις. Αυτό θα επέφερε ομογενοποίηση του προσωπικού, δικαίωση όλων των συμβασιούχων χωρίς εξαιρέσεις και εργασιακή και θεσμική ισορροπία στον πυροσβεστικό οργανισμό.

Δυστυχώς επικράτησαν άλλες λογικές, Η πολιτική ηγεσία ακολούθησε άλλο δρόμο. Εν κρυπτώ, χωρίς καμία διαβούλευση με τα σωματεία του πυροσβεστικού προσωπικού, προχώρησε σε μια πρωτοφανή θεσμική κατασκευή, κατασκευάζοντας μια νέα εργασιακή κατηγορία συναδέλφων και παγιώνοντας την ανομοιογένεια. Παράλληλα εισαγάγει διχαστικές λογικές επενδύοντας στην παλιά καλή λογική του κοινωνικού αυτοματισμού. Δυστυχώς κάποιοι φίλοι από τα παλιά, από τους εκπροσώπους των συμβασιούχων, συνάδελφοι που δώσαμε μαζί τον αγώνα τους, το “χασαν”. Μετατράπηκαν σε εκπροσώπους των “σωτήρων τους” και μετατρέπονται σε 5φαλαγγίτες. Συνεχείς οι επιθέσεις και οι απειλές που εκτοξεύουν, όπως η τελευταία που δημοσιεύτηκε σε “δασοπυροσβεστικό ιστολόγιο:

“Έπιασε ο πόνος τους συνδικαλιστές των μονίμων και μας βγαίνουν φωτό με τη Ν.Δ. και δηλώνοντας συνδικαλιστής ομοϊδεάτης αστυνομικός τους προς καιρό στη Ρηγίλλης «ή Ν.Δ. είναι στο σπίτι μας».

Ποιοι φωνάζουν;

Εδώ και τώρα αυτεπάγγελτο έλεγχος για διπλώματα, ποινικά, πτυχία και διπλώματα.

Τα τελευταία 10 χρόνια όπως γίνεται στη δική μας προκήρυξη.

Για πάμε να γελάσει ο κάθε πικραμένος, ξαφνικά γίνονται όλοι άνετοι και λασπώνουν; Τρέμουν την ΠΟΣΠΥΔ οι μόνιμοι συνδικαλιστές γιατί χάλασε η πίτα στο Π.Σ. 4.000 μέσα αυτοί χάνουν επιδόματα, μισθούς, εργασιακά όπως και όλοι μας και «κιχ» και σου λένε ας φωνάξουμε για τους 5ετής πουλάει έχει εκλογές και το Σωματείο……

Ξέρεις πόσοι συνδικαλιστές και μη, αξιωματικοί και μη όπως και εποχικοί είναι στο από γραφείο σε γραφείο δεκαετίες τώρα κα δηλώνουν όλοι μάχιμοι; Όλοι μας πεινάμε, ας σοβαρευτούμε να πάμε το Π.Σ. μπροστά, όλοι έχουμε ανάγκη ο ένας τον άλλο εν τέλει μόνιμους, πενταετούς, συμβασιούχους, η διαφορά είναι στο «μαρούλι». http://forestfirefightersgreece.blogspot.com/.

Δυστυχώς οι “φίλοι αυτοί από τα παλιά” δεν κατανοούν τι συμβαίνει ή απλά εκτελούν με ευλάβεια το ρόλο του εκπροσώπου που τους αποδίδουν οι “σωτήρες τους”. Θα μας επιτρέψουν όμως να συνεχίσουμε να ανησυχούμε για το μέλλον του πυροσβεστικού οργανισμού και να συνεχίζουμε να παλεύουμε για το εργασιακό μέλλον των στελεχών μας.

Και για να είμαστε ξεκάθαροι:

Αναφορικά με τις “καινοφανείς και κενοφανείς διαδικασίες” πρόσληψης, η συντεταγμένη πολιτεία με τις ανεξάρτητες αρχές της, διαθέτει αποτελεσματικές διαδικασίες ελέγχου.

Αναφορικά με το εργασιακό μέλλον των συναδέλφων που εισάγονται με το νέο καθεστώς, έχουμε επισημάνει ότι με το “καινοφανή υπηρεσιακό μόρφωμα” εισέρχονται σε ένα νέο καθεστώς “ομηρίας”.

Εκτεθειμένοι σε καθεστώς αδιευκρίνιστης μισθοδοσίας, καθεστώς ομιχλώδους απασχόλησης, με αδιευκρίνιστους κανόνες μεταθετότητας, προαγωγών, υπηρεσιακών μεταβολών, κύριας και επικουρικής ασφάλισης κ.α. τα οποία έχουμε έγκαιρα επισημάνει. Η επόμενη μέρα είναι η δύσκολη. Κυρίως υπό το πρίσμα της μνημονιακής καταιγίδας που πλήττει τη χώρα μας.

Δεν αφήνει περιθώρια σε θύλακες δημιουργίας κοινωνικών αυτοματισμών. Τέλος δεν θα επιτρέψουμε να εισαχθούν στον πυροσβεστικό οργανισμό, νοσηρά, αντισυναδελφικά αντιδεοντολογικά και αντιπειθαρχικά φαινόμενα δόλιας συκοφάντησης και ανώνυμων λασποβόλων κουκουλοφόρων।

αναδημοσίευση : eaps.gr

.......................................