Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Θα απολυθούν ή θα μονιμοποιηθούν;

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ

«Μητέρα όλων των μαχών» αποκαλούν οι συμβασιούχοι όλης της χώρας τη δίκη που θα διεξαχθεί στις 23 Σεπτεμβρίου στην πλήρη ολομέλεια του Αρείου Πάγου και αφορά το εργασιακό τους μέλλον. Από το αποτέλεσμά της θα κριθεί αν 200.000 εργαζόμενοι κάθε μορφής (έργου, μερικής απασχόλησης, stage, ορισμένου χρόνου κ.λπ.) του στενού και ευρύτερου δημοσίου τομέα θα συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ή θα βιώσουν τον εφιάλτη της ανεργίας.
Πρόκειται για μια υπόθεση που χειρίζεται η δικηγόρος Αρετή Καπετανάκου και από την απόφαση της συνεδρίασης θα καθορισθεί η τύχη του δικαστικού αγώνα των συμβασιούχων.
Οι τελευταίοι οργανώνονται, έστω να δώσουν δυναμικό παρών έξω από το δικαστικό μέγαρο, διεκδικώντας το δικαίωμά τους στην εργασία.
Ηδη συγκρότησαν πανελλήνιο συντονιστικό όργανο στο οποίο μετέχουν δεκάδες σωματεία από όλη τη χώρα.
Σε δήλωσή του στον «ΑΤ» ο νομικός σύμβουλος των συμβασιούχων, γνωστός εργατολόγος Χρήστος Νικολατσόπουλος σημειώνει ό,τι: «Το δικαστήριο στις 23 Σεπτεμβρίου στον Αρειο Πάγο θα ορίσει σε καθοριστικό βαθμό το εργασιακό μέλλον των συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Γι’ αυτό και όλοι τους θα είναι εκεί, για να θυμίσουν στους δικαστές πως δεν μπορούν να αγνοήσουν την κοινωνική πραγματικότητα και το μεγάλο τους δίκαιο».
Όπως τονίζει ο κ. Νικολουτσόπουλος «οι εργαζόμενοι θέλουν να θυμίσουν στους δικαστές ότι έχουν υποχρέωση απέναντι στον όρκο τους στο Σύνταγμα της χώρας να αντισταθούν στις πιέσεις της εκτελεστικής εξουσίας».
Στη σύσκεψη που πραγματοποίησαν στις 11 Ιουλίου οι συμβασιούχοι υιοθέτησαν κείμενο που απευθύνεται προς την ελληνική κοινωνία…
Σ’ αυτό καλούν σε πανστρατιά όλους τους εργαζομένους με τις λεγόμενες «ελαστικές σχέσεις εργασίας» να βρεθούν στο προαύλιο του Αρείου Πάγου δίνοντας το δικό τους αγωνιστικό παρών προκειμένου να μη περάσουν οι κυβερνητικές πιέσεις στη δικαστική εξουσία.
Δηλώνουν δε την απόφασή τους να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα που τους προσφέρει το Σύνταγμα και οι κατακτήσεις του εργατικού δικαίου ώστε να μη νομιμοποιηθεί η αυθαιρεσία των εκάστοτε κυβερνήσεων σε βάρος τους.
Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι φοβούνται πως οι εκπρόσωποι της εκτελεστικής εξουσίας, δηλαδή οι αρμόδιοι υπουργοί, θα ασκήσουν τρομερές πιέσεις στους αρεοπαγίτες προκειμένου η απόφασή τους να είναι αρεστή στην κυβέρνηση.
Όπως επισημαίνουν μάλιστα έχουν διδαχθεί από το παρελθόν όταν αρεοπαγίτες που δεν παρευρέθησαν σε κρίσιμη συνεδρίαση για τους συμβασιούχους ψήφισαν τηλεφωνικά.
Αξίζει να αναφερθεί ότι είναι πολύ μεγάλος αριθμό συμβασιούχων των 500 ευρώ, χωρίς κοινωνική ασφάλιση και δώρα Πάσχα, Χριστουγέννων και αδείας, απασχολείται συνεχώς καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες τουλάχιστον την τελευταία πενταετία.
Αρκετοί δε απ’ αυτούς έχουν απολυθεί μέσα στο 2010 από την ανάλγητη «νεοθατσερική» κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που θεωρεί το δικαίωμα στη μόνιμη εργασία θανάσιμο αμάρτημα, δημιουργώντας έτσι τις συνθήκες για ένα νέο προλεταριάτο που συντηρείται από τα ψυχία που θα παίρνει από την περιστασιακή απασχόλησή του που σε μεγάλο βαθμό θα είναι ανασφάλιστη.
Γι’ αυτό και η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου θα κρίνει ή την επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα, όπως θέλουν -οι ελέω Γιώργου Παπανδρέου- οι δανειστές μας ή την έξοδο από το τούνελ της εργασιακής αβεβαιότητας χιλιάδων νέων ανθρώπων.
Η κοινωνία αναμένει με αγωνία την τελική ετυμηγορία…
..
πηγή : adesmeytos.gr