Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Η ολική επαναφορά της Ρωσίας σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο


Η έλευση της Ομάδας Μάχης Αεροπλανοφόρου με το «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ» και τα Su-33 στο κατάστρωμα, φαίνεται ότι θα συνοδευτούν και από τον πρόεδρο της Ρωσίας Ν.Μεντβέντεφ, όπως είπε στην Βουλή σήμερα ο ΥΠΟΙΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ε.Βενιζέλος.

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ αποκαλύπτει "πως και γιατί" η Ρωσία τρία χρόνια μετά την τελευταία παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο (το «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ» αφίχθη στην περιοχή τον Δεκέμβριο του 2008 και αναχώρησε τον Ιανουάριο του 2009), επανέρχεται δριμύτερη με μία μεγάλη ναυτική πυρηνική δύναμη. Όπως αναφέρουν πληροφορίες από την Αγία Πετρόιπουλη, έδρα του ρωσικού Στόλου, το «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ» έρχεται έμφορτο με πυρηνικά όπλα των 500 Κt. και με την συνοδεία εκτός των σκαφών επιφανείας αντιτορπιλικά κλάσης Udaloy και Sovremenny, φρεγάτες και δύο πυρηνικών υποβρυχίων.

Η επίσκεψη του μεγαλύτερου ρωσικού στόλου μετά το 1990 σηματοδοτεί και την αλλαγή της ρωσικής εξωτερική πολιτικής για την περιοχή μας που διαφοροποιήθηκε σαφώς το 2008 με την ανάλυψη από τον Ν.Μεντβέντεφ της προεδρίας. Ο Β.Πούτιν δείχνει αποφασισμένος να «ισιώσει» κάποια πράγματα ειδικά σε ότι έχει σχέση με την Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο από τον Μάρτιο του 2012.

Στο ίδιο αφιέρωμα για την κρίση στην ανατολική Μεσόγειο παρουσιάζονται στοιχεία και άγνωστα επεισόδια μεταξύ των ισραηλινών και τουρκικών αεροναυτικών δυνάμεων γύρω από την εξέδρα της κυπριακής γεώτρησης στο «Οικόπεδο 12» και αναλύτεραο η παρατακτή δύναμη των δύο χωρών.

Μαζί με την ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ κυκλοφορεί σε δωρεάν ειδική έκδοση, η πρώτη αποτίμηση των μέχρι στιγμής αποτελεσμάτων της κρίσης στην ανατολική Μεσόγειο, όπως παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση του ΕΛΚΕΔΑ στις 12 Οκτωβρίου.


Eπίσης στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφορεί μπορείτε να διαβάσετε:

ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ: Πόσο, πραγματικά, ικανοί είμαστε για επιχειρήσεις σε Αιγαίο & Αν. Μεσόγειο

Η Πολεμική Αεροπορία ουδέποτε μέχρι σήμερα είχε προσανατολιστεί για επιχειρήσεις στα βάθη της Ανατολικής Μεσογείου. Ακόμα και ο σχεδιασμός για υποστήριξη από αέρος της ΕΛΔΥΚ και της Εθνικής Φρουράς τα τελευταία χρόνια είχε, δυστυχώς, ατονίσει. Μπορεί η αξιολόγηση του τότε Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους του 1999 που έφερε την προμήθεια των F-16 Block 52+, να ήταν εστιασμένη σε αποστολές κρούσης μεγάλης ακτίνας δράσης, αλλά από τότε «έχει κυλήσει πολύ νερό στ’αυλάκι».

Σήμερα αεροσκάφη, όπλα, τακτικές είναι προσανατολισμένα σε μία σύγκρουση τακτικού επιπέδου και όχι στρατηγικής προβολής ισχύος επάνω από το ενεργειακό «Ελ Ντοράντο» της Α.Μεσογείου. Π.χ. δεν υπάρχουν αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού. Η αεροπορική βάση της Πάφου είναι κάτι παραπάνω από ευάλωτη αν το παιχνίδι «χοντρύνει».

Εν τούτοις η Π.Α. διατηρεί κάποια σημαντικά πλεονεκτήματα και πάλι. Όλα αυτά εξετάζονται σε μία ανάλυση που για πρώτη φορά δημοσιεύεται στον ελληνικό Τύπο.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr