Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ

Σημαντικό νομικό προηγούμενο που θέτει σε νέες ευνοϊκές βάσεις το θέμα των συμβασιούχων δημιουργεί η απόφαση - σταθμός της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία αναγνωρίζει ότι τα Πολιτικά Δικαστήρια είναι αρμόδια για τον καθορισμό των εργασιακών σχέσεων στο Δημόσιο.
Με την καθαρογραφή της «ετυμηγορίας» του Ανώτατου Οικονομικού Δικαστηρίου ανοίγει ο δρόμος για την αναδρομική καταβολή των αποδοχών στους συμβασιούχους που είχαν δικαιωθεί από τα Πρωτοδικεία και τα Εφετεία, αλλά δεν μπορούσαν να πληρωθούν γιατί οι επίτροποι του Ελεγκτικού Συνεδρίου άναβαν «κόκκινο φως» στην καταβολή της σχετικής δαπάνης.
Παράλληλα δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία σε χιλιάδες εποχικούς υπαλλήλους του δημοσίου τομέα και των δήμων της χώρας να διεκδικήσουν τη μετατροπή των συμβάσεών τους από ορισμένου χρόνου σε αορίστου, εφόσον έχουν θετικές αποφάσεις από την Ελληνική Δικαιοσύνη.
Πρόκειται για μια ιστορική ανατροπή που δικαιώνει απολύτως τους χειρισμούς στην υπόθεση του γνωστού εργατολόγου Χρήστου Νικολουτσόπουλου και της συναδέλφου του Φωτεινής Δερμιτζάκη.
Η σημασία της είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη συνέχιση του αγώνα των συμβασιούχων, αφού για πρώτη φορά επιβεβαιώνεται και μάλιστα ομόφωνα από το Ε.Σ. ότι η κρίση των Δικαστηρίων (ακόμη και η διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων) δεσμεύει το Δημόσιο.
Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος χρειάστηκε να αλλάξει παλαιότερη νομολογία του ιδίου οργάνου που θεωρούσε ανυπόστατες και ανίσχυρες τις δικαστικές αποφάσεις δικαίωσής τους, κάτι που έφερε στα πρόθυρα της απόγνωσης χιλιάδες υπαλλήλους του δημοσίου τομέα με συμβάσεις έργου και ορισμένου χρόνου.
Αποτέλεσμα ήταν να μην εγκρίνονται τα εντάλματα πληρωμής των συμβασιούχων από τους επιτρόπους, παρότι οι πρώτοι διέθεταν σωρεία θετικών γνωμοδοτήσεων από τα κατά τόπους Πρωτοδικεία, αλλά και τα Δευτεροβάθμια Δικαστήρια.
Εντύπωση προκαλεί το σκεπτικό της ολομέλειας του Ε.Σ. που δικαιώνει πλήρως τον κ. Νικολουτσόπουλο που από το 2006 στάθηκε δίπλα στους θιγόμενους εργαζομένους: «Περαιτέρω, υπάγονται στα πολιτικά δικαστήρια, λόγω της φύσης τους ως ιδιωτικών διαφορών, διαφορές που έχουν ως αντικείμενο το είδος και τον χαρακτήρα του ιδιωτικού δικαίου, συμβατικών εργασιακών σχέσεων των απασχολούμενων στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Εν όψει αυτού, τελεσίδικες αποφάσεις πολιτικών δικαστηρίων, που αποφαίνονται για το αν συγκεκριμένες σχέσεις εργασίας απασχολούμενων στο Δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα είναι ορισμένης ή αόριστης χρονικής διάρκειας, εκδόθηκαν μέσα στα πλαίσια της δικαιοδοσίας τους και ως εκ τούτου παράγουν δεδικασμένα και εκτελεστότητα, υποχρεώνουν τη διοίκηση σε συμμόρφωση και δεσμεύουν το Ε.Σ. κατά τον προληπτικό έλεγχο των δαπανών».
Σε δήλωσή του ο κ. Νικολουτσόπουλος αφού χαιρετίζει την απόφαση, επισημαίνει ότι "αποκαθίσταται επιτέλους η Συνταγματική νομιμότητα ως προς τα όρια ελέγχου του ίδιου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τα οποία είχε υπερβεί με σκανδαλωδώς αντισυνταγματικό τρόπο με την προηγούμενη απόφασή του το 2006».
Σύμφωνα με τον ίδιο, που τόνισε την εκρηκτική κοινωνική διάσταση που έχει λάβει το θέμα της μη πληρωμής των συμβασιούχων, «πολλοί από αυτούς υποχρεώθηκαν να παραιτηθούν και άλλοι να δουλεύουν επί μήνες απλήρωτοι».

πηγή:Αδέσμευτος τύπος