Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Επιστολή ανεξαρτητοποίησης του Παπαναστασίου Ιωάννη μέλους του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πενταετούς Υποχρέωσης & Συμβασιούχων Πυροσβεστών και δημιουργία νέου συνδυασμού με την ονομασία «ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ» της Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π.


Προς : 1. Προεδρείου της Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π.
2. Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π.

Κοινοποίηση : 1. Μέλη του Σωματείου Α.Μ.Θ.
2. Σωματεία μέλη της Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π.

Κύριοι και συνάδελφοι της Ομοσπονδίας,

Πολλοί οι τριγμοί στους κόλπους του κλάδου μας και κατ’ επέκταση στην Ομοσπονδία μας. Η πορεία που έχω μέχρι και σήμερα , μου έχει επιτρέψει να δω καθαρά τα προβλήματα, τις ενέργειες , το ενδιαφέρον , την υπονόμευση, την εμπάθεια, τις λυκοφιλίες και όλα αυτά τα αποκόμισα από την όποια θέση κατείχα μέσα στο Δ.Σ της Ομοσπονδίας.

Αρχικά δίνοντας την απαιτούμενη περίοδο χάριτος όπως αρμόζει σε κάθε νέο Προεδρείο για την προσαρμογή του στα νέα του καθήκοντα αλλά και στα δεδομένα της χρονικής περιόδου, που αναλαμβάνει να βάλει σε μια τάξη τις εκκρεμότητες , να ιεραρχήσει προτεραιότητες, να αναθέσει ρόλους σε όλα τα μέλη του Δ.Σ. (εφόσον όλοι συμμετείχαν σε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο), έτσι ο καθένας ανάλογα με τις δυνατότητες και το ρόλο του σαν μονάδα και όλοι μαζί σαν σύνολο να λειτουργήσουμε από κοινού, για να προχωρήσουμε θέματα τα οποία χρονίζουν.

Πολύ γρήγορα αντιλήφθηκα τις προθέσεις του νέου προεδρείου και την αντίληψη του περί πνεύματος ομαδικότητας.

Για να γίνω ποιο συγκεκριμένος τα προβλήματα εμφανίστηκαν στα πρώτα βήματα τις νέας διοίκησης μέσα από την αναδιάρθρωση του Π.Σ. αλλά και τις εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια.

Υπήρξαν οι πρώτες ενδείξεις όπου προτάχτηκαν τα προσωπικά θέλω και όχι του συνόλου καθώς και μονομερών αποφάσεων με σκοπό την προσωπική ανάδειξη από τη μία και το καπέλωμα της όποιας προσπάθειας από την άλλη, τον παραγκωνισμό και το κλίμα μυστικοπάθειας .

Το γεγονός ότι έκανα υπομονή , προσπαθώντας να κατανοήσω τις όποιες παραλήψεις ή λάθη υπό πίεση για να πάμε ένα βήμα μπροστά, δε σημαίνει ότι αποδέχομαι να συνεχιστούν τακτικές του «αποφασίζω και διατάσω» αλλά και «μονομερείς ενέργειες» που έχουν εφαρμοστεί κατά το παρελθόν από τα ίδια πρόσωπα για να καπελώσουν, να υπονομεύσουν Σωματεία, συναδέλφους, θέσεις και προτάσεις , γιατί απλά οι ίδιοι ήταν ανεπαρκείς να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντά τους .

Δε σημαίνει επίσης ότι δεν αντιλαμβάνομαι την υπονόμευση ή την αδιαφορία από ένα σημείο και μετά για σοβαρά προβλήματα του κλάδου μας ή ακόμα και την οικειοποίηση των ενεργειών μας.
Αυτό σημαίνει ότι δεν ήθελα να κινήσω την οποιαδήποτε διαδικασία που θα σας εκθέσει για την παρουσία σας ή τις αποφάσεις σας να ασχολείστε μερικώς με συγκεκριμένα θέματα , παραγκωνίζοντας συναδέλφους τους οποίους εκπροσωπείτε.

Την όποια προσπάθεια με σκοπό την άσκηση πίεσης για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης, για συναδέλφους μας με γνώμονα την κοινή πορεία και το συλλογικό συμφέρον, τη σαμποτάρατε και την πολεμήσατε, αντί να τη στηρίξετε, προτάσσοντας έτσι τα δικά σας θέλω και όχι του συνόλου προσπαθώντας πάντα να καλύπτεστε πίσω από ένα πέπλο δήθεν διαφάνειας και εντιμότητας.

Επειδή, όπως έχω ξαναπεί, η υπομονή δεν είναι αδυναμία, πρέπει να καταθέσω τις σκέψεις μου και ενδεικτικά κάποια απτά στοιχεία που δυσχεραίνουν το έργο της Ομοσπονδίας και δυστυχώς είναι επιδίωξή σας.

Όπως επίσης έχω ξαναπεί, την γλάστρα δεν την έκανα ποτέ και επειδή νομίζατε ότι με το νέο Προεδρείο θα μου επιβάλλεται αυτό το ρόλο ήταν και ο λόγος της διαφοροποίησής μου και της αντιπολιτευτικής μου θέσης.

Πράγματι μετά από ένα ολόκληρο χρόνο πλήρους αδράνειας για τα πεπραγμένα και τα μη πεπραγμένα στον κλάδο μας, ασχολείστε τώρα αποκλειστικά με τα οικονομικά ζητήματα, για τα οποία ισχυρίζεστε ότι είχατε άγνοια των οικονομικών όλων αυτών των ετών, όταν εσείς οι ίδιοι μετείχατε σε όλες τις προηγούμενες διοικήσεις της Ομοσπονδίας από διαφορετική θέση κάθε φορά.

Να υποθέσω για τα μάτια του κόσμου, ή για να αποπροσανατολίσετε τον κόσμο για την αδράνεια σας σε σοβαρά ζητήματα του κλάδου μας όλο το προηγούμενο διάστημα;

Τρέχετε στα Ειρηνοδικεία για να αποδείξετε τι … μόνο εσείς γνωρίζετε.
Στη διαδικασία την οποία έχετε μπει , για να θαυμάσει ο κόσμος το πόσο αμέμπτου ηθικής είστε , επιζητώντας με αυτό τον τρόπο τη διαφάνεια… ξεχνάτε ότι και εσείς υπήρξατε συμπρωταγωνιστές στο έργο ή μήπως ήσασταν εκλεγμένοι σε άλλη Ομοσπονδία ;

Το γεγονός ότι μπήκατε στη διαδικασία να κάνετε χρήση του εγγράφου του Σωματείου μου, για να αποδώσετε κατηγόριες σε συνάδελφο και να στραφείτε εναντίον του , αποδεικνύει περίτρανα το πόσο διαθέσιμοι είστε για να βγείτε μπροστά και να κατηγορήσετε ευθέως τον συγκεκριμένο συνάδελφο.

Παρεπιπτόντως το έγγραφο δεν αποτέλεσε και δεν αποτελεί καταγγελία , όπως θα σας άρεσε πολύ να το χαρακτηρίζετε, μετά και από επιβεβαίωση της δικηγόρου σας , η οποία ρωτήθηκε άμεσα κατά την έξοδό μας από το Ειρηνοδικείο. Έχει ερωτηματικό χαρακτήρα και το ξέρετε…

Και τώρα κεφάλαιο Ταμείο Αλληλοβοήθειας. Υπέρμετρος εκβιασμός.
Θέσατε σα θέμα στο Δ.Σ. ότι μη οικονομικά τακτοποιημένο μέλος, σε περίπτωση που του συμβεί οποιαδήποτε ατύχημα ή οποιαδήποτε άλλη ασθένεια, δεν θα στηρίζετε από το Ταμείο Αλληλοβοηθείας τους επόμενους 9 μήνες και ας έχει τακτοποιήσει τις οφειλές του….. Τα χρήματα Κύριοι, δεν είναι από τη τσέπη σας, μπορεί να έχετε τη διαχείριση αλλά τέτοιου είδους ενέργειες είναι ανεπίτρεπτες. Με ποια λογική πήρατε μια τέτοια απόφαση;

Όλο αυτό το χρονικό διάστημα είπατε ότι αλλάξατε πολλά και θα αλλάξετε ακόμα περισσότερα, το μόνο που δεν μας διευκρινίσατε είναι αν είναι προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο ;

Αν κάνουμε ένα απολογισμό της πρώτης χρονιάς της νέας διοίκησης ελάχιστα είναι τα αποτελέσματα με θετικό πρόσημο και αυτά από κοινή προσπάθεια, οι λόγοι είναι απλοί και σας τους παραθέτω :

Δεν αφιερώνεται ανάλογο χρόνο με αυτό των αδειών τις οποίες λαμβάνεται, αλλά και ο χρόνος που διαθέτετε για τα κοινά, το μεγαλύτερο μέρος αυτού αφορά παρασκηνιακές διαβουλεύσεις (πλην εξαιρέσεων) και όχι με την ουσία των προβλημάτων.
Κινήστε σαν συντεχνία και όχι σαν ομάδα όπως θα έπρεπε, κρατώντας τις αποστάσεις από συναδέλφους και Σωματεία που έχουν διαφορετική άποψη για τον τρόπο λειτουργίας του συνδικαλιστικού οργάνου.

Αναδεικνύεται το έργο σας όχι στηριζόμενοι σε επιχειρήματα και ενέργειες σας, αλλά με το να κατηγορείται τις προηγούμενες διοικήσεις στις οποίες συμμετείχατε για τα κακώς κείμενα, απαξιώνοντας έτσι το κοινό έργο που έχει παραχθεί και κατ΄ επέκταση τους ίδιους σας τους εαυτούς .

Αντί να ενώνετε δίνοντας όραμα και σιγουριά μετά από την χρόνια παρουσία σας στα κοινά, επιλύοντας προβλήματα τα οποία χρονίζουν, τα διαχειρίζεστε με τέτοιο τρόπο ώστε να περάσετε τις προσωπικές σας επιδιώξεις, γνωρίζοντας τα δεδομένα αλλά αδιαφορώντας για το αποτέλεσμα (επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας).

Αντί να σταθείτε δίπλα σε Σωματεία τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα για να ξεπερασθούν αυτά, να ορθοποδήσουν και να ενεργοποιηθούν όπως παλιά , διασπάτε Σωματεία δημιουργώντας έριδες – τριβές – κόντρες για να έχετε την επιρροή σε αυτά.

Διαγράφετε Σωματεία γιατί δεν σας κατέβαλλαν τη συνδρομή τους …ενδιαφερθήκατε να μάθετε τους λόγους για τη μη καταβολή της ;

Από όλα τα παραπάνω που έχω αναφέρει, φαίνετε ότι δεν έχετε πάρει κανένα μάθημα από τα λάθη του παρελθόντος, γιατί απλά συνεχίζετε να χρησιμοποιείτε την ίδια αποτυχημένη συνταγή που μας έφερε εδώ, επαναλαμβάνοντας εσκεμμένα τα ίδια λάθη σε μεγαλύτερη ένταση και βαθμό.
Αποδεικνύοντας περίτρανα για ακόμα μια φορά την ανακολουθία λόγων και πράξεων σας αλλά και τον τρόπο σκέψης σας, για τη λειτουργία των θεσμικών συλλογικών οργάνων της Ομοσπονδίας μέσα από την υπό τροποποίηση άρθρων του καταστατικού.

Αντί να εφαρμόσετε το καταστατικό, προσαρμόζεται αυτό στα μέτρα σας για τις υπάρχουσες ανάγκες, δήθεν για να προστατεύσετε το κύρος της Ομοσπονδίας, απομακρύνοντας με αυτό τον τρόπο ανταγωνιστές και εχθρούς όπως αναφέρετε και σε πρόσφατο έγγραφό σας , γιατί έτσι μάθατε να αντιμετωπίζετε τους συναδέλφους που έχουν διαφορετικές θέσεις – απόψεις - προτάσεις τις οποίες στηρίζουν πάντα με επιχειρήματα … και όχι σαν συναδέλφους όπως θα έπρεπε, οι οποίοι συνεισφέρουν στο κοινό αγώνα.

Αδιαφορείτε για τις συνέπειες που θα ακολουθήσουν, αγνοείτε βασικές αρχές λειτουργίας θεσμικών οργάνων , απαξιώνετε συναδέλφους, θεσμικούς ρόλους, τους ίδιους τους θεσμούς κατά το δοκούν, όταν δεν μπορείτε να τους αντιμετωπίσετε με λόγο και επιχειρήματα… Το ερώτημα είναι γιατί ; Γιατί πολύ απλά δεν μάθατε να ακούτε και να συνεργάζεστε …

Κατά συνέπεια και για όλους τους παραπάνω λόγους, θεωρώ αν μήτε άλλο, αδύνατη τη μεταξύ μας συνεργασία.

Λόγοι αξιοπρέπειας και ανθρώπινης συνείδησης , με ωθούν στο να διαφοροποιηθώ , ώστε να μπορέσω να προσφέρω μέσα από την ίδρυση νέου συνδυασμού με την ονομασία «ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ» στον κλάδο που τόσα χρόνια αγωνίστηκα, με την ίδια διάθεση και πλέον με ακόμα πιο έντονο το αίσθημα της ευθύνης απέναντι στους συναδέλφους μου σε όποια κατηγορία κι αν ανήκουν , χωρίς να επισκιάζονται οι ενέργειές μου από το πέπλο της ολιγαρχικής σας συμπεριφοράς και της στάσης "αποφασίζω και διατάζω".

Καλή σας συνέχεια...

Με τιμή το μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας

Παπαναστασίου Ιωάννης

.
sx. ....
Καλή επιτυχία Γιάνη , πιστεύω να μπορέσεις να ενώσεις όλους τους ΠΠΥ & ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ .
Γνωρίζω οτι θα δεχτείς πολύ λάσπη .
Ετσι δυστυχώς είναι οταν κάποιοι νιώθουν οτι θα χάσουν την καρέκλα και τα προνόμια που είχαν επι δεκαετίας .
Keep Walking , Attika support you ..

ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟ ΓΙΑΝΗ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ για να μπορέσει να κλείσει όλα τα θέματα μέσα στο έτος.